Göteborgs-Posten

INGET GENOMBROTT I BREXITFRÅG­AN

Det blev inget genombrott i brexitfråg­an under gårdagens toppmöte i Bryssel. Men den svenska statsminis­tern är fortsatt positiv till att det blir en överenskom­melse. – Det är absolut möjligt, säger Stefan Löfven.

- Hanna Rydén

Under stort säkerhetsp­ådrag anlände EU:s stats- och regeringsc­hefer till europeiska rådet i Bryssel igår kväll. Alla unionens medlemslän­der var represente­rade – även Storbritan­nien som är fullvärdig medlem fram tills medlemskap­et upphör 29 mars nästa år.

Kvällens huvudperso­n var utan tvekan britternas premiärmin­ister Theresa May. Hon såg sammanbite­n ut när hon dök upp framför världspres­sen i den pampiga EU-byggnaden. Men hon verkade samtidigt hoppfull över att det går att nå en uppgörelse om brexit – men hårt arbete krävs.

– Vi har löst de flesta frågorna. Det finns fortfarand­e frågor kring den irländska reservlösn­ingen (backstop). Men jag tror att en uppgörelse går att uppnå, sa hon.

DÄREMOT UNDVEK HON frågan hur hon ställer sig till EU:s utsträckta hand att erbjuda britterna en övergångsp­eriod på nästan två år efter att landet formellt lämnar unionen, det vill säga från årsskiftet 2020-2021 till 2021-2022. Under den tiden är det tänkt att bland annat ett nytt frihandels­avtal ska förhandlas fram.

Sveriges statsminis­ter Stefan Löfven var också på plats och även han tror att det går att nå en överenskom­melse. Löfven anser att det finns en uppriktig ambition från både EU-sidan och Storbritan­nien att hitta en lösning.

– Det viktigaste nu är att båda parter har tydliga ambitioner att lyckas i förhandlin­garna och det tycker jag att Theresa May gav uttryck för i House of Commons häromdagen, säger han till GP men tillägger att exakt hur det kommer att gå till är upp till förhandlar­na att komma fram till.

Förhoppnin­gen inför veckans möte i Bryssel var att förhandlin­garna skulle ha kommit så pass långt att det avslutande mötet skulle hållas i november. Men det grusades när processen stötte på hinder i helgen. Förmodlige­n skjuts novembermö­tet fram.

Det mesta i brexitproc­essen är ändå klart, drygt 90 procent är färdigförh­andlat. Men en av de allra största kontrovers­erna återstår fortfarand­e. Den handlar om gränsen mellan Irland och Nordirland. Både EUsidan och Storbritan­nien vill att gränsen ska vara öppen för personer och varor. Däremot är man inte enig om hur detta ska gå till. Förslaget som ligger på bordet är att Nordirland och hela Storbritan­nien ska vara kvar i EU:s tullunion även efter utträdet och fortsätta att följa EU:s handelsreg­ler. Problemet är att den brittiska regeringen inte kan gå med på det.

OCH DET VAR just gränsfråga­n som dök upp i Theresa Mays cirka femton minuter långa tal i europeiska rådet. Men hon gav ingen ändrad inställnin­g där eller på några andra punkter. Stämningen sägs ha varit god i salen och May hann till och med berömma EU:s brexitförh­andlare Michel Barnier innan hon lämnade mötet.

Därefter fortsatte toppmötet med middag för resterande 27 medlemslän­der (piggvarfil­éer kokta i veteöl stod på menyn) och chefsförha­ndlaren Barnier gav sin bedömning av läget.

Det finns en oro bland EU:s ledare att det inte blir någon överenskom­melse utan en så kallad hård brexit som innebär att Storbritan­nien klipper de flesta band till EU.

STEFAN LÖFVEN UTESLUTER inte detta, men anser att det skulle vara väldigt olyckligt för både EU och britterna. Och däribland de runt 100 000 svenskarna och närmare 1000 svenska företagen som finns i Storbritan­nien. Landet är även en viktig handelspar­tner för Sverige.

Toppmötet i Bryssel fortsätter under torsdagen, men Stefan Löfven måste åka hem tidigare än beräknat för att lösa en annan kris: Den svenska regeringsb­ildningen. På en fråga från DN:s reporter om brexitförh­andlingarn­a eller regeringsf­örhandling­arna är svårast, svarar Löfven så här:

– De är komplicera­de på varsitt sätt. Det är klart att ha 27 länder i en förhandlin­g gentemot en partner är komplext. Men det har visat sig vara en väldig samstämmig­het bland E27 och det trodde jag skulle vara svårare.

 ?? Bild: FRANCISCO SECO ?? FÖRHOPPNIN­GSFULLA. EU:s chefsförha­ndlare Michel Barnier och EU-kommission­ens ordförande Jean-Claude Juncker under onsdagens EU-toppmöte i Bryssel.
Bild: FRANCISCO SECO FÖRHOPPNIN­GSFULLA. EU:s chefsförha­ndlare Michel Barnier och EU-kommission­ens ordförande Jean-Claude Juncker under onsdagens EU-toppmöte i Bryssel.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden