Göteborgs-Posten

SAMUEL FAGEMO FÅR SMÄLL I SHL

ISHOCKEY: Samuel Fagemo är ny i SHL – och framgångsr­ik. Det gör att motståndet gärna delar ut tjuvsmälla­r. – Det gäller att ha huvudet uppe hela tiden. Det är nåt jag måste lära mig, säger 18-åringen.

- JOHAN RYLANDER johan.rylander@gp.se

Den senaste tiden har junior efter junior fått chansen i Frölunda, men frågan är om inte Samuel Fagemo är den som fixat det allra hetaste intrycket?

På de fyra senaste matcherna (två i CHL och två i SHL) har han ordnat åtta poäng – ett snitt på höga två pinnar per match.

– Jag vet inte vad det är som jag gör för att hamna i ett så här bra stim! Det är kanske att jag varit lugn i mig själv – och fått ett bra självförtr­oende. Det är bara skönt, tycker jag.

Framgången kommer av en lyckad säsongssta­rt i juniorlage­t.

– Mm, exakt! Allt startade i J20. Jag försöker ha samma självförtr­oende med A-laget … och jag tycker att jag skapat en bra kemi med bröderna Westerholm. Det är galet bra! säger han.

DE UTSKÄLLDA tvillingar­na Ponthus och Pathrik har lyft tillsamman­s med Kungsbacka-killen Fagemo.

– Det har blivit bättre och bättre, särskilt när Fagemo kommit in med oss. Han sätter alla lägen, Pathrik har börjat sätta puckar – och senast gjorde jag mål. Vi har tre i kedjan som kan göra mål – och det är viktigt. Jag ser gärna att han blir kvar, säger Ponthus Westerholm om sin nya kedjekompi­s.

Samuel Fagemo debuterade i Scandinavi­um förra säsongen mot Djurgården, men då var det inte många fans som visste vem Linus Fagemos son var.

Det lär de veta mot Luleå – efter senaste tidens succé.

– Det ska bli magiskt att spela inför fansen igen! De är fantastisk­a. Jag hoppas att de vet vem jag är den här gången. Mitt poängsnitt är helt okej, säger Fagemo ödmjukt.

Inga nya mål från dig?

– Jo, det tror jag! Men det spelar ingen roll om det är jag eller bröderna Westerholm i vår kedja som gör dem. Jag ska spela mitt spel, med mitt lugn, med mitt självförtr­oende – så blir det kanske en vinst.

18-ÅRINGEN VÄGER 85 kilo till sina 180 centimeter – och där finns det en del att bättra på, rent muskulärt. Men i gymmet är han grön på konditions­testerna – och har pressat upp en skivstång tyngd av 95 kilo liggande på bänk.

– Jag känner mig stark på isen. Jag orkar mycket, jag kan spela med tryck. Jag kan ha det spel som jag har i J20 också.

Den största skillnaden mellan juniorhock­ey och SHL?

– Du måste ha fokus på hela banan i SHL. Det går inte att slappna av nånting, för då smäller det! Det är den stora skillnaden. Sedan är farten också en ganska stor skillnad, även om J20 också är en ganska bra liga.

Mot Färjestad senast åkte Fagemo på ett par smällar när han inte var beredd.

– Mm, jag fick några fula tjuvsmälla­r. Det är ganska lugnt nu. Men det gäller att ha huvudet uppe hela tiden. Det är nåt jag måste lära mig, säger Fagemo, som sett hur unga spelare kan tas emot i nya ligor.

Se bara på smällen som Elias Pettersson i Vancouver åkte på – efter själva tacklingen ...

– Ja, den var inte särskilt snygg, tycker jag ...

FAGEMO ÄR HALVVÄGS

till rookiekont­rakt med Frölunda, ett sånt som du får när du har 100 spelminute­r i SHL.

– Jag tar det dag för dag, får se hur långt det räcker. Men det borde räcka till det snart, haha.

Trodde du att just du skulle vara junioren som tar steget upp när säsongen med J20 startade?

– Jag har haft det som mål! I början hade jag inte så mycket fokus på det. Jag ville mest göra det bra i J20, men jag lyckades ju där först. Jag fick en skön start – och det är bara att fortsätta!

Så när är kontraktet med A-laget klart?

– Innan jul ska jag ordna det där kontraktet. Det hoppas jag på!

FAGEMO GÅR TREAN

på gymnasiet, men trots en massa frånvaro för A-lagsspel finns det inga IG-varningar.

– Det funkar bra, faktiskt! Just nu i alla fall. Jag har ändå löst det bra. För jag har haft IG-varningar förut ...

Och NHL ... den drömmen får vänta ett tag.

Eller åtminstone till sommaren. – Jag har bara fokus på Frölunda, att försöka göra det så bra som möjligt! Jag har ingen press på mig, utan ser det bara som en chans att bevisa att de har gjort fel där borta i NHL, säger Samuel.

Och fortsätter:

– Det känns som om det gått bra. Det är bara att gasa på – så ser jag vad det leder till. Det finns jättemycke­t möjlighete­r nästa sommar!

 ??  ?? DET SMÄLLER. Frölundas succéspela­re Samuel Fagemo har gjort åtta poäng på de fyra senaste matcherna. Det har gjort att motståndar­na har lite extra koll och försöker sätta stopp för honom. På de flesta sätt.
DET SMÄLLER. Frölundas succéspela­re Samuel Fagemo har gjort åtta poäng på de fyra senaste matcherna. Det har gjort att motståndar­na har lite extra koll och försöker sätta stopp för honom. På de flesta sätt.
 ?? Bild: FREDRIK KARLSSON ??
Bild: FREDRIK KARLSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden