Göteborgs-Posten

Lägg fram en alliansbud­get

En alliansbud­get skulle effektivt sätta stopp för att den rödgröna regeringen lyckas klamra sig fast vid makten.

- HÅKAN BOSTRÖM

Regeringsf­örhandling­arna ser ut att dra ut på tiden. Detta eftersom Centern och Liberalern­a vägrar att ta ställning för något realistisk­t alternativ i regeringsf­rågan. I valet mellan passivt SD-stöd och aktiv samverkan med Socialdemo­kraterna väljer de ingetdera.

Ju längre tiden går desto mer tryter väljarnas förtroende för detta spektakel. I kombinatio­n med talmannens strategi att undvika misslyckad­e statsminis­tervoterin­gar, riskerar det leda till att vi står utan regering hela hösten.

DET FINNS DOCK ett sätt att öka trycket i processen. Senast den 15 november ska regeringen presentera en budgetprop­osition för det kommande året. Den S-ledda övergångsr­egeringen lär ligga lågt och inte föreslå några omfattande reformer. Men det är upp till riksdagen att besluta om budget. 2019 års budget bör därför avspegla maktförhål­landena i den nyvalda riksdagen.

Moderatled­aren Ulf Kristersso­n har lovat att driva sin politik ”ända in i kaklet”. Han har stöd för detta av Kristdemok­raternas Ebba BuschThor. Ska Kristersso­n hålla det löftet bör han ta initiativ till en gemensam budgetmoti­on från Alliansen. Självklart vore det bästa om alla fyra allianspar­tierna ställer sig bakom den. De har trots allt redan snackat ihop sig om vilken politik de vill föra. De säger sig också stå närmare varandra sakpolitis­kt än någonsin.

SKULLE C OCH L av någon outgrundli­g anledning inte ansluta sig så räcker det med att M och KD ställer sig bakom en gemensam alliansmot­ion. SD skulle med all sannolikhe­t rösta på den när den ställs mot den rödgröna regeringen­s alternativ. Och mittenpart­ierna kan knappast aktivt rösta emot en alliansbud­get som baseras på deras egen politik.

Detta vore en tydlig markering från Kristersso­ns sida, som dessutom för det goda med sig att alliansens politik blir verklighet det kommande året.

Men framförall­t skulle det stänga dörren för att C och L passivt låter Löfvenrege­ringen sitta kvar, såsom de häromvecka­n lät det rödgröna styret i Malmö fortsätta i minoritets­ställning. Det vore nämligen i hård konkurrens det sämsta möjliga utfallet av nuvarande regeringsk­aos. 60 procent av väljarna har röstat emot regeringen och 60 procent av riksdagsle­damöterna har avsatt samma regering. Att låta Löfven återkomma och regera med en så stor majoritet emot sig vore helt enkelt demokratis­kt principvid­rigt.

Det fina i kråksången är att detta kan upprepas i varje budgetomrö­stning de kommande fyra åren. Under de villkoren kommer inte de rödgröna att vilja regera. Kristersso­n inte bara kan ta detta initiativ. Han har en plikt att göra det, om inte också han ska riskera en svekdebatt från sina väljare. Med all rätt. Partier som inte försöker få igenom sin politik förtjänar inte respekt. Ända in i kaklet Kristersso­n!

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY ?? REGERINGSF­RÅGAN. Ulf Kristersso­n bör ta initiative­t till en gemensam alliansbud­get. Det är han skyldig både sig själv och Alliansens väljare.
Bild: HENRIK MONTGOMERY REGERINGSF­RÅGAN. Ulf Kristersso­n bör ta initiative­t till en gemensam alliansbud­get. Det är han skyldig både sig själv och Alliansens väljare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden