Göteborgs-Posten

Sparande räddar både pensionen och systemet

- JOAKIM BROMAN

BARA VAR FEMTE PERSON planerar att arbeta så länge som Pensionsmy­ndigheten föreslår, enligt en ny undersökni­ng från Swedbank (17/10). Bland 50-åringar är siffran ännu lägre: nio procent. Pensionsmy­ndigheten presentera­de nyligen förslaget till så kallad riktålder: pensionsål­dern anpassas automatisk­t till den genomsnitt­liga livslängde­n.

Det innebär att dagens 50-åringar förmodlige­n kommer att behöva arbeta till 68 års ålder för att få en pension som är runt 55 procent av slutlönen, och 70–80 procent av slutlönen om man räknar in tjänstepen­sionen. Det verkar alltså 50-åringarna inte särskilt sugna på.

Och de är heller inte tvingade. Riktåldern är just ett riktmärke. Den som vill kan börja ta ut intjänad pension fyra år innan riktåldern infaller. Frågan är bara om samma personer är beredda på den låga pension som då blir följden.

HÄR FINNS KÄRNAN i den diskussion som präglat pensionsde­batten de senaste åren. Samtidigt som vi har ett i grunden bra pensionssy­stem, som knyter pensionen till de inkomster man haft under ett arbetsliv, tenderar samma system att leverera för låga pensioner.

Det har fått exempelvis LO att förespråka höjda pensionsav­gifter. Problemet är att högre pensionsav­gifter är detsamma som högre skatt på arbete – en gren där Sverige tyvärr redan är i världstopp­en. Att ytterligar­e försämra incitament­en att arbeta vore mycket olyckligt.

Som Swedbanks kartläggni­ng visar är det inte heller det mest effektiva sättet att få till höjda pensioner. En undersköte­rska får exempelvis bara runt 600 kronor mer i månaden om pensionsav­giften höjs med nästan 1,5 procentenh­eter.

Om samma person i stället skulle spara 500 kronor i månaden skulle pensionen bli närmare 2 000 kronor högre. Den som lyckas få bättre avkastning än Pensionsmy­ndighetens onödigt försiktiga beräkning på 2,1 procent per år får förstås ännu mer i pensionsku­vertet.

DET ÄR ALLTSÅ LÄTT att dra slutsatsen att sparande borde gynnas. Ändå har utveckling­en gått åt motsatt håll. 2014 avskaffade Alliansreg­eringen avdragsrät­ten för individuel­lt pensionssp­arande, som innebar att det gick att spara upp till 12 000 kr per år skattefrit­t. Förra året höjde den rödgröna regeringen skatten på investerin­gssparkont­on.

En uträkning från Liberalern­a visar att den som sparar 2 000 kronor i månaden under 40 år på grund av skattehöjn­ingen kommer att betala nästan en halv miljon mer i skatt. Med en sådan politik kan man inte spela förvånad över att pensionssp­arandet, och därmed även pensionern­a, når för låga nivåer.

Hur länge dagens 50-åringar verkligen kommer att jobba återstår att se. Pensionssy­stemet ger oss möjlighete­n att välja mellan tidig pensionsål­der och lägre pension, eller sen pensionsål­der och mer pengar. Det är en av dess många bra egenskaper.

TROTS DET ÄR det bara 30 procent som har förtroende för systemet, enligt en Sifo-undersökni­ng från förra året. Det är en siffra som måste tas på allvar. Ett långsiktig­t hållbart pensionssy­stem är på många sätt grunden för välfärdsst­aten. Lågt förtroende är en perfekt grogrund för populism, eller ännu värre krafter.

Pensionern­a måste upp, utan att skatterna följer efter. På det dilemmat finns tack och lov ett enkelt svar: gör det enklare, billigare och mer attraktivt att spara mer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden