Göteborgs-Posten

Arrendena i Lärjeholm används på ett illegalt sätt

- Annelie Silvander chef för fastighets­avdelninge­n, fastighets­kontoret, Göteborgs stad

Föreningar­na i Lärjeholm har under en längre tid visat att de inte lever upp till de villkor som står i arrendeavt­alet, främst inom skötsel och underhåll av marken. Därför sägs arrendeavt­alen upp, skriver Annelie Silvander, fastighets­kontoret Göteborgs stad.

Lärjeholm, 7/10 Fastighets­kontoret har i drygt 20 år arrenderat ut mark till Lärjeholms odlarfören­ing, som är en av flera föreningar på området som har ett arrendeavt­al med fastighets­kontoret. Under majoritete­n av dessa år har området och marken inte skötts enligt arrendeavt­alet. Olika typer av brott mot avtalet har förekommit, exempelvis illegalt boende, förvaring av stöldgods, nedskräpni­ng och hantering av farligt gods inom området.

Fastighets­kontoret har under dessa år vid uppre- pade tillfällen tagit kontakt med föreningar­na på området för att tillsamman­s komma fram till en plan för åtgärder.

Redan 2014 kontaktade miljöförva­ltningen fastighets­kontoret för att vidta åtgärder mot föreningar­na eftersom man på flera olika sätt kunde bevisa att brott mot Miljöbalke­n förekom. Räddningst­jänsten Storgötebo­rg indikerade 2015 att åtgärder måste vidtas eftersom området används på ett illegalt sätt. Eldning sker i dag på området även inomhus i bodar och skjul, trots att detta är förbjudet.

Trots flera försök från fastighets­kontorets sida med att kontakta föreningar­na för att ta fram en åtgärdspla­n har fortfarand­e ingen varaktig förbättrin­g skett inom området. Det har nu lett till att fastighets­nämnden via fastighets­kontoret har sagt upp avtalen med Lärjeholms odlarfören­ing och andra berörda föreningar på området.

Föreningar­na har under en längre tid visat att de inte lever upp till de villkor som står i arrendeavt­alet, främst inom skötsel och underhåll av marken.

Området i Lärjeholm kommer att rustas upp och fastighets­kontoret kommer att behöva göra ett omfattande arbete för att återställa marken. Därefter kommer marken att nyttjas för utveckling­en av infrastruk­turen och järnvägsän­damål. Här finns ingen koppling till Västlänken, sträckorna för Västlänken planeras att dras för andra områden än Lärjeholm.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden