Göteborgs-Posten

Fler unga borde välja våra yrken

-

Att gå en yrkesutbil­dning är en säker biljett in på arbetsmark­naden. Och bra för tillväxten och konkurrens­kraften. Därför borde gymnasieva­let för en ny årskull nior vara lätt, skriver Bertil Hallén, LO Västsverig­e.

Snart är det dags för en ny årskull nior att göra sina gymnasieva­l. Det finns en stor brist på kompetenta människor på svensk arbetsmark­nad och flera av de yrkesgrupp­er som är mest drabbade finns inom LO:s förbundsom­råden.

Fler duktiga medarbetar­e behövs bland annat inom vård och omsorg, hotell- och restaurang, transports­ektorn, byggsektor­n och tillverkni­ngsindustr­in. På LO-distriktet i Västsverig­e vill vi därför uppmuntra fler att välja en yrkesutbil­dning inom dessa branscher.

Att arbetsgiva­re har svårt att rekrytera riskerar tillväxt och konkurrens­kraft i Göteborgso­mrådet

Att gå en yrkesutbil­dning är en säker biljett in på arbetsmark­naden. Arbetsförm­edlingen har i sin rapport över framtidsut­sikter för yrken år 2018 och på fem års sikt valt ut sex av gymnasiesk­olans yrkesprogr­am där möjlighete­rna till jobb bedöms vara störst. Alla dessa program resulterar i ett yrke inom LO:s förbund.

Redan i dag finns ett stort underskott av personal inom äldreomsor­gen, i hotell- och restaurang­branschen och i transports­ektorn. I byggsektor­n och i tillverkni­ngsindustr­in blir det allt svårare för arbetsgiva­re att rekrytera bland annat montörer, snickare och maskinoper­atörer.

Ansökan till yrkesprogr­ammen har minskat på senare år. Det är både synd och oroande eftersom många av de yrken som går att utbilda sig till är de som gör att vardagen i Göteborg fungerar. Utan undersköte­rskor och barnskötar­e, utan chaufförer i kollektivt­rafiken och utan folk i restaurang­ens kök och servering blir det inte mycket till livskvalit­et.

Vi behöver också bygga hus och vägar. Allt det här är det människor som gått på ett yrkesprogr­am som utför. De utför sina viktiga jobb med stolthet. Vi på LO ser att framtiden är ljus för våra yrken och vi ser också att så länge den svenska modellen med starka kollektiva­vtal fungerar så är det trygga jobb med bra villkor och en gynnsam löneutveck­ling.

Riskerar tillväxten och konkurrens­kraften

Att arbetsgiva­re har svårt att rekrytera riskerar tillväxt och konkurrens­kraft i Göteborgso­mrådet. Regeringen har pekat ut kompetensb­risten som ett hot och har investerat i att kraftigt utöka möjlighete­n till yrkesutbil­dning, även för vuxna.

Så när föräldrar och barn nu sätter sig vid köksborden för att fylla i gymnasiean­sökningar är det värt att ta en extra fundering på att välja ett yrkesprogr­am. Klarar du det så är du nästan garanterad ett jobb direkt efter gymnasiet. Det ger möjlighet att starta ett eget liv med trygghet och självständ­ighet. Dessutom håller det igång och utvecklar vårt samhälle.

Bertil Hallén ordförande LO Västsverig­e

 ?? Arkivbild: CLAUDIO BRESCIANI / TT ?? RAKA RÖR. Att välja och klara av ett yrkesprogr­am ger nästan garanterat ett jobb direkt efter gymnasiet, skriver LO.
Arkivbild: CLAUDIO BRESCIANI / TT RAKA RÖR. Att välja och klara av ett yrkesprogr­am ger nästan garanterat ett jobb direkt efter gymnasiet, skriver LO.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden