Göteborgs-Posten

Götaledens kostnad ökar 90 miljoner

- FILIP KRUSE filip.kruse@gp.se Arkivbild: OLIVER LINDKVIST

Att sänka ner och överdäcka Götaleden kommer att kosta 90 miljoner mer än vad man tidigare räknat med.

Under onsdagen fattade kommunstyr­elsen ett beslut om investerin­g gällande nedsänknin­g och överdäckni­ng av Götaleden. Men projektet kommer bli 90 miljoner dyrare än vad man tidigare räknat med. Det är kostnaden för ledningsom­läggningar som har sprungit iväg. Den tidigare bedömninge­n var att det skulle kosta 74,7 miljoner kronor. Nu är bedömninge­n att det istället kommer att kosta 164 miljoner, en kostnadsök­ning på 89,3 miljoner.

– Det är inte okej med den här typen av fördyringa­r. Vi kräver bättre kontroll, säger trafiknämn­dens ordförande Shahbaz Khan (S).

ANLEDNINGE­N ATT KOSTNADEN för ledningsom­läggningar­na har skenat är bland annat att många okända hinder har påträffats i marken vilket lett till produktion­sstopp. Flera olika tilläggsbe­ställninga­r har också behövts göras.

Runt 20 miljoner av den extra kostnaden kommer att tas från medel från Västsvensk­a paketet, den infrastruk­tursatsnin­g som bland annat staten och trängselsk­atten finansiera­r. En fjärdedel av kostnaden ska tas från Göteborg stads förvaltnin­g för kretslopp och vatten.

ENLIGT SHAHBAZ KHAN är fördyringe­n en konsekvens av de arbetssätt som staden tidigare tillämpade när det gällde att planera stora infrastruk­turprojekt. Skillnaden jämfört med i dag, enligt honom, är att projekten nu är mer sammanhåll­na. Vissa kostnader har tidigare hanterats separat trots att de ingår i samma projekt. Ledningsom­läggningar är ett typiskt exempel, enligt honom.

– Kontentan av det hela är att vi i dag kräver en bättre kontroll. Det måste vi ha eftersom vi har så stora projekt. På det sättet som Götaledens nedsänknin­g planerades, så planerar vi inte i dag. Detta är en rest av det.

Den totala kostnaden för Götaleden är runt 2,5 miljarder kronor. Runt två miljarder av den summan ska finansiera­s av Göteborgs stad. Vägen ska sänkas med fem meter och sedan ska den överdäckas. Området kommer, när det hela är klart, att bli en stadsdel med flera höga hus och bostäder. Nedsänknin­gen är också en förutsättn­ing för att vägen ska kunna anslutas till den nya Hisingsbro­n när den väl är klar.

Beslutet om investerin­gar för Götaleden ska nu vidare till kommunfull­mäktige för beslut där.

”Kontentan av det hela är att vi i dag kräver en bättre kontroll. Det måste vi ha eftersom vi har så stora projekt. På det sättet som Götaledens nedsänknin­g planerades, så planerar vi inte i dag.” SHAHBAZ KHAN (S) Trafiknämn­dens ordförande

 ??  ?? UTGIFT. Nedsänknin­g och överdäckni­ng av Götaleden blir 90 miljoner dyrare. I bakgrunden syns den nu rivna Gasklockan.
UTGIFT. Nedsänknin­g och överdäckni­ng av Götaleden blir 90 miljoner dyrare. I bakgrunden syns den nu rivna Gasklockan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden