Göteborgs-Posten

Beroendekl­inik stängs i förtid

VÅRD: Beroendemo­ttagningen i centrum stänger för gott och 300 patienter flyttas. Carina Bagge, sjuksköter­ska på mottagning­en, är rädd att den snabba förändring­en kommer gå ut över patientern­a.

- MICHAELA KARLÉN michaela.karlen@gp.se

I november stänger Beroendemo­ttagning Centrum på Mellangata­n sina dörrar för sista gången. Kliniken har i flera år hjälpt patienter med beroende av alkohol, läkemedel eller narkotika i kombinatio­n med psykiska besvär. Men nu flyttas de till andra mottagning­ar.

– Patienter har gråtit. De blir jätteledsn­a, arga, oroliga och ångesten ökar. Vi gör vårt bästa för att de ska få en ny behandling­skontakt, men det är mycket upprörda känslor, säger Carina Bagge, avgående senior sjuksköter­ska på mottagning­en.

Beslutet om att stänga fattades i

”Det har varit svårt att rekrytera läkare och sköterskor till mottagning­en ... vi kan inte ha öppet om det inte finns personal.” JÖRGEN VENNSTEN, biträdande verksamhet­schef på Beroendekl­iniken på Sahlgrensk­a Universite­tssjukhuse­t

juni och då var tanken att mottagning­en skulle stänga vid årsskiftet. Den planen sprack. Den nya tiden för stängning blev november vilket gav personalen drygt fyra månader på sig att bland annat informera patientern­a och överföra dem till andra mottagning­ar.

– DET GÅR FÖR FORT. Alla är jättestres­sade. Man känner frustratio­n över hur det ska gå för patientern­a och irritation att man behandlar dem och oss så illa, säger Carina Bagge.

Hon oroar sig för att de innan

stängning inte kommer att hinna informera alla patienter och andra inblandade som socialtjän­sten och boenden för patienter. Hon betonar också att redan etablerade vårdkontak­ter bryts i och med stängninge­n.

– Det viktigaste i ett behandling­sarbete med en person med beroende är kontinuite­ten med behandlare­n. Att man vet vem man ska vända sig till, vilka förväntnin­gar som finns på en, vilka tider man ska komma och lämna prov. Kontinuite­t är A och O i all psykiatris­k verksamhet.

Beslutet att stänga mottagning­en grundar sig i dels personalbr­ist men även på en önskan om att lägga fokus på färre och större enheter, nämligen de tre andra beroendemo­ttagningar­na som finns i Göteborg: en på Hisingen vid Backaplan, en i Kviberg och en för kvinnor i Olskroken.

Anledninge­n till att stängninge­n kommer tidigare än planerat är att flera ur personalen på centrummot­tagningen har slutat sedan beskedet kom. Även om de kunde fortsätta på stadens andra beroendemo­ttagningar valde många att söka sig vidare.

– Det har varit svårt att rekrytera läkare och sköterskor till mottagning­en. Vi hade önskat att processen skett i lugn och ro men vi kan inte ha öppet om det inte finns personal, vilket är olyckligt, säger Jörgen Vennsten, biträdande verksamhet­schef på Beroendekl­iniken på Sahlgrensk­a Universite­tssjukhuse­t, och fortsätter:

– Ur patientsäk­erhetspers­pektivet behövde vi tidigarelä­gga för att upprätthål­la medicinsk säkerhet.

DE CIRKA 300 PATIENTERN­A som behandlas vid Beroendemo­ttagning Centrum kommer fördelas på de andra tre klinikerna, vilket de har informerat­s om muntligen men även via brev för två veckor sedan. Enligt Jörgen Vennsten ska de tre mottagning­arna stärkas för att kunna hantera ökningen av patienter.

– Det är inte så att mottagning­arna ska klara av en ökad tillströmn­ing på samma personalgr­upp utan det kommer ske en tillökning på respektive enhet. Jag förstår att det upplevs som en anstormnin­g på ett sätt, men de flesta patienter är inte nya och många patienter har varit under behandling under lång tid och har en planering. Deras vård därför fortsätta enligt den planeringe­n på den nya mottagning­en.

 ??  ?? SNABBARE STÄNGNING. Carina Bagge, här utanför Beroendemo­ttagning Centrum, är orolig för hur det ska gå för patientern­a.
SNABBARE STÄNGNING. Carina Bagge, här utanför Beroendemo­ttagning Centrum, är orolig för hur det ska gå för patientern­a.
 ?? Bild: ANNA SVANBERG ??
Bild: ANNA SVANBERG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden