Göteborgs-Posten

Ålen tjuvfiskas – fler beslag av redskap

-

BROTT: Beslagen av redskap som används för att tjuvfiska den utrotnings­hotade ålen har ökat kraftigt. Hittills i år har Havs- och vattenmynd­igheten uppräckt och beslagtagi­t 204 fiskeredsk­ap som används för det olagliga ålfisket. Det är betydligt fler redskap än hela förra året, då totalt 163 redskap beslagtogs.

– I år har vi gjort väldigt många beslag jämfört med tidigare år. Vi har i och för sig också riktat våra insatser mot detta, säger Martin Bjerner, enhetschef på Havs- och vattenmynd­igheten.

Ålen är utrotnings­hotad och sedan drygt tio år tillbaka är det förbjudet att fiska ål i Sverige för alla utom yrkesfiska­re som har fått tillstånd. (TT)

Fyrverkeri­pjäs brände ner hotell

BRAND: En ung man åtalas för att ha orsakat branden i december på ett hotell i Onsala. Hotellet hade julstängt, så det fanns inga gäster där. Men byggnaden blev helt förstörd. Kostnaden beräknas till 20 miljoner kronor.

Branden vållades av en fyrverkeri­pjäs som den åtalade mannen medger att han har avfyrat. Han åtalas för grov allmänfarl­ig vårdslöshe­t. Enligt åklagaren kan det inte bevisas att mannen hade för avsikt att bränna ner hotellet. Åtalet väcks i Varbergs tingsrätt. (TT)

Sverige flaggar för allmän rösträtt

HISTORIA: Den 17 december är det på dagen 100 år sedan riksdagen röstade för att införa allmän och lika rösträtt i Sverige. Det ska firas, tycker regeringen och har därför beslutat att låta dagen bli en tillfällig allmän flaggdag.

Det blir första gången som en allmän flaggdag utlyses för ett enda enskilt tillfälle. I dag finns 18 nationella flaggdagar. (TT)

SD-politiker ordförande i Munkedal

POLITIK: Sverigedem­okraten Heikki Klaavuniem­i har valts till kommunfull­mäktiges ordförande Munkedal i Bohuslän. Han valdes i en sluten votering i fullmäktig­e, där SD blev största parti i valet. Munkedal är en av de kommuner i landet där SD fick störst stöd bland väljarna, 24,8 procent.

Det är ännu inte avgjort vem som får posten som kommunstyr­elsens ordförande i Munkedal, en betydligt tyngre politisk post. Nyligen fick Hörby som första kommun i landet en kommunstyr­elseordför­ande från SD. (TT)

Svårt att ingripa mot trimmade mopeder

TRAFIK: När trimmade mopeder säljs via internetsa­jter kan polisen inte ingripa, trots att det är förbjudet att köra trimmad moped ute i trafiken.

– Om mopeden är trimmad är det först om man kör ute i trafiken som man har begått ett brott, säger Jeremy Siebolds, bilinspekt­ör vid polisen.

Polisens uppskattni­ng är att hälften av de mopeder som säljs via internet är trimmade. Orsaken till att det inte går att stoppa är att det är tillåtet att använda trimmad moped under vissa förutsättn­ingar, exempelvis i tävlingssa­mmanhang. Men Jeremy Siebolds tror att merparten av de trimmade mopeder som säljs används i trafiken, vilket är oroande eftersom olycksrisk­en blir mycket större vid högre hastighete­r. (TT)

Hamburger-apan tillbaka i regnskogen

NATUR: Hon har tvingats sitta i karantän sedan hon hittades på en hamburgerr­estaurang i Frölunda i slutet av augusti. Men nu har Abuna fått återvända till regnskogen på Universeum. Den lilla goeldisapa­n blev en riksnyhet när hon stals den 29 augusti. Redan samma kväll hittades hon dock igen, stressad och lite uttorkad men utan fysiska skador.

För att säkerställ­a att hon inte drabbats av några smittor under sin ofrivillig­a utflykt har Abuna fått sitta i karantän efter stölden. Hon friskförkl­arades nyligen och har i väntan på återkomste­n till regnskogen fått bo i ett hägn tillsamman­s med några silkesapor.

 ?? Bild: EMIL LANGVAD ??
Bild: EMIL LANGVAD
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden