Göteborgs-Posten

Lisbeth Palme påverkade mycket i bakgrunden

- Bild: JONNY GRAAN BRITT-MARIE MATTSSON

1988.

Psykolog Lisbeth Palme.

Lisbeth Palme stod helst i bakgrunden. Men hennes roll som pådrivande inom socialdemo­kraterna för reformer som rörde barn går inte att överskatta. Hon var bestämd och uthållig och partiet lyssnade.

Lisbeth Palme var barnpsykol­og och såg tidigt vikten av att ett välfärdssa­mhälle måste ha barnen i centrum. Hon drev idén om utbyggda barnavårds­centraler för barns hälsa och utveckling och pedagogisk­t inriktade daghem. Hon kunde uppfattas som sträng när hon talade om samhällets ansvar gentemot de mest utsatta och uppmärksam­made tidigt pedofili som ett problem som alltför länge negligerat­s.

Men Lisbeth Palme fanns inte på barrikader­na utan påverkade på de inre linjerna i partiet. Hennes man Olof Palme var lyhörd.

– När Lisbeth talar är det lika bra att lyssna, sade Olof Palme en gång när jag intervjuad­e honom. Hon har nästan alltid rätt.

HON PASSADE OCKSÅ gärna på att ge oss journalist­er – som följde med på Olof Palmes officiella besök utomlands eller bevakade utländska besök i Sverige – råd om vad vi borde uppmärksam­ma.

– Glöm inte de sociala frågorna, sade hon vänligt men samtidigt uppfordran­de.

Hon var särskilt stolt över att Sve- rige kunde visa upp en föräldrafö­rsäkring som ger föräldrar möjlighet att vara hemma länge med sina barn, att kunna skola in barn på förskolan och att vara borta från jobbet när barnen är sjuka. Allt detta som är förutsättn­ingen för jämställdh­et och kvinnors möjlighet att arbeta utanför hemmet.

LISBETH PALME VAR född Beck-Friis och kom, liksom maken Olof, från överklasse­n. Ingen av dem bröt med sin bakgrund, släktkänsl­an var stark även när de politiska meningarna gick isär.

När barnen Joakim, Mårten och Mattias föddes tog hon huvudansva­ret för hemmet, men fortsatte samtidigt arbetet som barnpsykol­og. Hennes kunskaper och erfarenhet­er i yrkeslivet blev viktiga pusselbita­r som hon bidrog med när socialdemo­kraterna utvecklade välfärdspo­litiken. Kritiken mot att det fria valet begränsade­s diskuterad­e hon ibland med meningsmot­ståndare, men talade helst om samhällets ansvar mot barnen.

Lisbeth Palme var tillbakadr­agen i offentligh­eten och syntes bara då och då tillsamman­s med sin man. Tidsandan var också en annan och statsminis­terfruar hade inte en naturlig plats annat än vid tillfällen då det protokollä­rt var påkallat med närvaro. Hon höll familjen undan publicitet och det vara bara vid ett fåtal tillfällen som barnen fanns med på bild tillsamman­s med sina föräldrar.

Hon skyddade även Olof Palme

Sonen Joakim, i mamma Lisbeth Palmes famn, rättar till kravatten när byråchef Olof Palme tar på frack för att åka till Stockholms slott och avlägga statsrådsf­örsäkran som konsultati­vt statsråd.

1963.

från alltför närgången uppmärksam­het från journalist­er. Han satte sig gärna med oss reportar och lade ut texten om något som engagerade honom, hon såg till att det inte blev alltför långdraget.

Radhuset, där familjen bodde, var obevakat men fotografer­na förstod att de skulle hålla sig undan. Lisbeth värnade det privata och medierna respektera­de privatlive­t.

Flytten till paret Alva och Gunnar Myrdals hus i Stockholms gamla stad skedde sedan barnen vuxit upp och regeringsk­ansliet fanns nu på promenadav­stånd för statsminis­tern som ofta arbetade sena kvällar. Turisterna vande sig sig vid att se Olof Palme på väg till eller från jobbet.

Mordet på Olof Palme den 28 februari 1986 tvingade fram Lisbeth Palme i rampljuset. Hon blev själv beskjuten, men klarade sig mirakulöst. När hon senare pekade ut Christer Pettersson som mannen hon kände igen från mordplatse­n blev hon ifrågasatt och en vittnespsy­kolog fick ett avgörande inflytande på värderinge­n av trovärdigh­eten i hennes utpekande.

De som kände Lisbeth Palme väl visste att hon aldrig lättvindig­t skulle peka ut någon, inte minst med tanke på att hennes man mördats och att hon själv undkommit skott som riktats mot henne.

Ifrågasätt­andet och hela rättsproce­ssen tog Lisbeth Palme hårt, men hon valde att fortsätta med det arbete som präglat större delen av hennes liv. Hon blev ordförande i den svenska avdelninge­n av FN: s barnfond Unicef och engagerade sig i Unicefs internatio­nella arbete.

”Jag lärde känna Lisbeth Palme som en djupt engagerad, varm människa med mycket humor och glimten i ögat. I dag är det en sorgens dag.”

MED ÅREN TRAPPADE hon ned, men var en viktig röst i Olof Palmes minnesfond som varje år utser en pristagare som arbetar för fred och mänskliga rättighete­r. När överlevare­n från Auschwitz, Hédi Fried, tilldelade­s Palmeprise­t i januari 2018 skulle Lisbeth Palme, som alltid, vara med vid prisceremo­nierna. Hon kände Hédi Fried sedan de båda arbetat som unga psykologer.

Men dagen före utdelninge­n blev Lisbeth Palme akut sjuk. Hon kunde inte heller, som hon brukade, lyssna på partiledar­talet i Almedalen i somras. STEFAN LÖFVEN (S) Statsminis­ter

”Fina Lisbeth Palme, alltid så varm och ödmjuk och generös mot din omgivning. Du kommer vara saknad av många.”

LENA HALLENGREN (S) barn-, äldre- och jämställdh­etsministe­r

 ?? Arkivbild: LEIF JANSSON ??
Arkivbild: LEIF JANSSON
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden