Göteborgs-Posten

Försökte råna flera – bad om ursäkt

- SANDRA DIVINYI

De maskerade männen gick fram till kvinnan som nyss stigit av tåget i Nödinge. Hon fick en pistol intryckt i bröstet samtidigt som de unga männen bad om hennes pengar. Detta var duons andra rånförsök denna lördagskvä­ll. När de båda kvinnorna, som fallit offer för männen, sagt att de inte hade några pengar bad männen om ursäkt och tog i hand. Nu har två misstänkta män åtalats.

Det var sent en lördagskvä­ll. Kvinnan var på väg för att slänga skräp när två maskerade män gick fram till henne. En av männen visade en pistol för kvinnan och sa till henne att följa med till en bankomat för att ta ut pengar.

– Jag svarade att jag inte hade med mig några sådana grejer när jag skulle slänga soporna och att jag inte har några pengar i alla fall. Jag sa att jag också går på socialbidr­ag. Killen svarade ”då vet du hur det är att vilja ha droger”. Jag fattade först inte vad han menade, sa kvinnan och fortsatte.

– Den gråklädda killen backade och sa ”vi lägger ner det här, vi menade inget illa, vi ska inte göra dig illa”. De skakade hand med mig och sedan gick de ner mot torget.

När männen lämnat henne larmade hon väktare som fanns i området och därefter ringdes polisen. Även om kvinnan säger att männen inte uttalade några direkta hot beskriver hon situatione­n som hotfull och hon har påverkats av händelsen.

Kort efter detta rånförsök hoppade en kvinna av tåget i Nödinge. På vägen hem mötte hon de två unga männen. Den ena av dem tryckte pistolen i bröstet på henne – hon slog bort den och frågade vad de gjorde. I förhör har kvinnan sagt att de ville ha 2 000 kronor av henne. När hon sa att hon bara hade 20 kronor ska mannen med ljus hoodtröja ha tagit henne på armen och bett om ursäkt.

NU HAR TVÅ unga män åtalats för försök till rån i två fall. En av männen erkänner det ena rånförsöke­t, rörande det andra kan han varken erkänna eller förneka brott.

Den andre mannen nekar till de båda rånförsöke­n. Han åtalas för ytterligar­e ett rånförsök. Dagen efter brotten mot kvinnorna ska han, enligt åklagaren, med hot om våld försökt stjäla kassapenga­r från en restaurang i Ale.

Mannen åtalas även för ett fullbordat rån, detta mot en bensinstat­ion i Ale. Han fick då med sig cigaretter och trisslotte­r till ett värde av 4 360 kronor.

– Jag kan idag inte förstå att jag gjorde en sådan här grej, jag ångrar mig mycket och skulle gärna vilja be personen på bensinstat­ionen om ursäkt, sa han i förhör.

Han åtalas även för ringa narkotikab­rott och våldsamt motstånd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden