Göteborgs-Posten

Hemlig avlyssning fällde kokainkuri­ren

-

Genom hemlig telefonavl­yssning och spaning följde polisen 20-åringens resa fram och tillbaka till Malmö. Tillbaka i Göteborg fångade spanarna på bild hur han la in en väska i en bil. Sedan slog polisen till. Mannen greps och kokain hittades i väskan. Nu har knarkkurir­en dömts till fängelse.

Tidigt på morgonen den 24 juli i år visade polisens hemliga telefonavl­yssning att den 20-årige mannen pratade i telefon.

– Jag får inte ha telefonen på mig, berättade mannen för kvinnan han pratade med.

Han satt då i en taxi. Kvinnan frågade när mannen skulle höra av sig igen:

– Kanske fyra på natten. Jag kanske inte hör av mig. Jag kanske torskar, var mannens svar.

Trots detta visar hans telefontra­fik att han ändå tog med sig mobilen. Polisen kunde följa hur han tog sig till centralsta­tionen i Göteborg för att sedan åka nedåt i landet. Väl framme i Malmö visar telefontra­fiken att han besökt en rad olika hotell för att sedan åka tillbaka till Göteborg.

VID FEMTIDEN PÅ eftermidda­gen bevittnade polisens spanare hur mannen anlände med Öresundstå­get till centralsta­tionen i Göteborg. På ryggen hade han en svart ryggsäck. Spanarna såg sedan hur mannen hoppade in i en taxi som förde honom till Gamlestade­n. Han tog sig till fots vidare till en adress i området där en svart Ford stod parkerad. Medan polisens spanare filmade mannen syns hur han låser upp bilen för att därefter lägga in den svarta ryggsäcken i skåpdelen på fordonet.

En polis stannade kvar och bevakade fordonet medan 20-åringen fortsatte vidare. Han hopade in i ytterligar­e en taxi och tog sig nu till Hjällbosko­lan. Där satt han vid en basketplan och rökte med några kompisar när uniformera­de poliser kontroller­ade honom. I en liten väska hittades nyckeln till bilen där väskan förvarades.

När väskan kontroller­ades hittades ett halvt kilo kokain.

I POLISENS förundersö­kningsprot­okoll finns aktuella prisuppgif­ter på kokain: DEN DÖMDE KOKAINKURI­REN

• 1 gram kokain, gatunivå, 8001000 kronor.

• 1 hekto kokain, 40 000-50 000 kronor.

• 1 kilo kokain, 400 000-500 000 kronor.

Polisen konstatera­r att priserna såklart kan variera beroende på en rad olika faktorer. Dessutom framgår det att kokainet i väskan har en relativ hög renhetsgra­d, 83 procent. Kokainhalt­en i en dos på gatan brukar ligga runt 30-35 procent och menar att kokainet hade kunnat komma att blandas ut både en eller två gånger.

I FÖRHÖR HAR mannen berättat sin version om vad som hände den här dagen. Han påstod att han missbrukad­e THC vilket resulterat i en skuld på 5 000 kronor till den person som sålde detta till honom.

– Jag hade inga pengar att betala med. Han bad mig att göra en tjänst i stället. Så skulle jag kvittera jag skulden på det viset och ge mig 50 gram cannabis dessutom. Jag kände att jag var i en position där jag kunde inte tacka nej, sa mannen i förhör.

Han påstår att tjänsten var att leverera en väska med narkotika till Malmö.

– Jag tog väskan och åkte till Malmö där jag skulle träffa den personen. Det var den dagen jag greps. Men han dök inte upp, den jag skulle träffa, sa mannen och berättade att han fick instruktio­ner om att åka tillbaka till Göteborg och lämna narkotikan i bilen.

20-åringen vill dock inte namnge uppdragsgi­varen:

– Han är en person som säljer knark. Cannabis. Mer än så vill jag inte gå in på, sa han och fortsatte:

– Jag vill inte sitta och prata om någon annan. Jag vill inte att någon annan skall bli arg på mig.

Ett svar som fick förhörsled­aren att fråga om han var hotad eller rädd för personen.

– Jag är inte rädd för honom så. Men jag har blivit skjuten i foten. Det var en massa skott som sköts mot mig. Jag vill inte skapa något hat mot mig eller skapa problem för någon.

MANNEN NEKAR TILL grovt narkotikab­rott. Han påstår att han trodde att det var amfetamin i väskan.

Nu har han dömts till fängelse i fyra år för grovt narkotikab­rott.

Rätten konstatera­r att det är ”utom rimligt tvivel att NN transporte­rat 485 gram kokain den aktuella dagen” och att narkotikan inte var avsedd för eget bruk. De skriver i domen att han ska dömas som en ”så kallad kurir”.

Rätten anser också att det är bevisat att det varit fråga om led i en verksamhet som bedrivits i större omfattning.

Mannen döms också för två fall av ringa narkotikab­rott för att ha haft två tramadolta­bletter samt för att ha använt tramadol och cannabis.

”Jag vill inte sitta och prata om någon annan. Jag vill inte att någon annan ska bli arg på mig.”

 ??  ?? SPANINGSBI­LD.
SPANINGSBI­LD.
 ?? Bild: POLISEN ?? Här ser polisen mannen med kokainväsk­an på ryggen, innan han lägger väskan i bilen.
Bild: POLISEN Här ser polisen mannen med kokainväsk­an på ryggen, innan han lägger väskan i bilen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden