Göteborgs-Posten

En miljon samtal till 112 borde aldrig ha ringts in

- Personen ringer 112 och säger: ”Jag får inte ut min jacka ur garderoben”. ”Jag har sådana menssmärto­r kan ni komma hit med en ambulans och lämna alvedon”. Försvunnen snowracer. ULRIKA KARLSSON

112 får ta emot samtal från personer som vill ha hjälp med allt mellan himmel och jord. Exempel? ”Jag har glömt att hämta mitt barn på dagis. Kan ni åka och hämta honom för jag är alldeles slutkörd”. Men den servicen står SOS Alarm inte för.

* *

Märkliga saker som folk ringer 112 om Papegoja med andningspr­oblem. Stulen fjärrkontr­oll.

*

”Jag vill göra en stöldanmäl­an.” Operatören frågar ”Vad gäller det?” Damen svarar: ”Jo, du förstår min fjärrkontr­oll är stulen”. Operatören hänvisar damen till 114 14.

SOS Alarm får ta emot drygt tre miljoner samtal varje år. Av dem var två miljoner i behov av någon hjälp, men en tredjedel av samtalen borde aldrig ringts.

– Under 2017 var 45,8 procent av dem tysta samtal som fickringni­ngar och samtal från smartwatch­es. 13,9 procent borde ringt 114 14 istället, som när folk tappat sitt pass, de ska inte ringa 112, säger Peter Åkerberg, gruppchef på SOS Alarm. *

”Han är blå, kan jag få hjälp, han ligger på golvet och andas inte”. Det inkommande samtalet gällde en papegoja.

112 ska man ringa om man behöver ambulans, det brinner eller om ett brott begås, till exempel. Men alla som ringer larmnumret är inte alls i sådan nöd att polis eller ambulans behöver rycka ut. Att ens papegoja inte andas är inget de skickar en ambulans till.

900 000 av de som ringde 112 under 2017, var i akut behov av vård.

Rena okynnessam­tal kan handla om att man vill ha skjuts hem, att folk har slut på sina cigaretter eller inte får ut sin jacka från krogen, det sistnämnda är väldigt vanligt.

Är alkohol ofta inblandat i de här fallen?

– Ja, väldigt ofta, säger Peter Åkerberg.

– En del är rena busringnin­gar från till exempel skolor, eller så kan en person ringa 30 gånger på en kväll.

PETER ÅKERBERG SÄGER att de på SOS Alarm jobbar väldigt aktivt med kampanjer och in- formation för att få folk att veta att de bara ska ringa 112 när de är i nöd.

– Vi har en ökning av antalet anrop, så man är mer benägen att ringa, men vi ser också att samtalen med hjälpbehov har ökat. Man är mer benägen att ringa 112.

Han säger att folk ringer mer nu om olyckor de ser, men han hade önskat att de hade stannat istället för att bara ringa när de sett olyckan för att sedan köra vidare.

Den stora mängden av samtal som aldrig borde ringts tar tid och kraft från personalen på SOS Alarm. De kan även ge allvarliga konsekvens­er för de som verkligen är i behov av vård.

– Problemati­ken med sådana samtal gör att det kan bli kö till 112, då kan någon med akut behov som bröstsmärt­or få vänta, säger Peter Åkerberg.

 ??  ??
 ??  ?? En kvinna säger att sonen tappat bort sin snowracer. Hon frågar om SOS Alarm kan lokalisera den.
En kvinna säger att sonen tappat bort sin snowracer. Hon frågar om SOS Alarm kan lokalisera den.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Menssmärto­r.
Menssmärto­r.
 ??  ?? Får inte ut jackan.
Får inte ut jackan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden