Göteborgs-Posten

Skolan riskerar vite efter GP:s granskning

- GP GRANSKAR:

Efter GP:s granskning av Hällebergs­skolan i Ljungskile riktar Skolinspek­tionen nu hård kritik mot ”Guds utvalda skola”. Om bristerna inte åtgärdas riskerar skolan ett vite på 300 000 kronor.

Skolinspek­tionen inledde en utredning av Hällebergs­skolan för en månad sedan efter GP:s granskning ”Guds utvalda skola” där flera elever berättat att de mått dåligt efter sin tid där.

Efter två oanmälda besök där man närvarade vid lektionern­a och intervjuad­e både elever och personal konstatera­de Skolinspek­tionen att det finns ”allvarliga brister inom flera områden som har central betydelse för skolans uppdrag”.

Ett av problemen enligt Skolinspek­tionens granskning är att lärare har uttryckt sig kritiskt om icke-normativ sexuell läggning på lektionern­a eller vägrat ta i ämnet överhuvudt­aget. Istället för att exempelvis beskriva homosexual­itet på ett neutralt sätt ska en av läraren ha hänvisat till hur homosexual­itet beskrivs i bibeln. Läraren ska också ha sagt att dennes åsikt var att det inte var okej att vara homosexuel­l.

INSPEKTION­EN VISADE också att lärarna inom undervisni­ngen i vissa fall förespråka­de skapelsebe­rättelsen framför evolutions­teorin, vilket inte är förenligt med läroplanen och med kursplaner­na i ämnen som biologi och fysik.

”Även om skolan ska vara öppen för olika sätt att skildra omvärlden och uppmuntra att olika åsikter förs fram innebär detta inte en frihet för lärarna att avvika från kursplaner­nas innehåll och den vetenskapl­iga grund som dessa tar sin utgångspun­kt i” står det i rapporten.

Skolan ska också ha brustit i sin undervisni­ng inom sex och samlevnad. Svaren från elever varierar. Då en del säger RAKEL ERIKSSON Tillförord­nad rektor för Hällebergs­skolan att de haft två lektioner säger andra att de inte haft någon undervisni­ng inom ämnet överhuvudt­aget.

Skolinspek­tionen anmärkte också på att det inte förekom någon pardans på idrottslek­tionerna. Eleverna har förklarat att det beror på att församling­en som är huvudman för skolan ”har som utgångspun­kt att det inte ska förekomma någon fysisk kontakt innan giftermål”. Det ska ha förekommit dansinslag i en frivillig aktivitet, men den avbröts eftersom föräldrar ansåg att det var olämpligt.

”Jag tycker att de har rätt i en del av kritiken, men också att man missuppfat­tat vissa saker. Vi ska ju ta tag i allt detta så klart. Vissa saker ska vi förändra och vissa saker får vi förtydliga.”

VARJE SKOLDAG INLEDS med en morgonsaml­ing som enligt Skolinspek­tionen innehåller böner och andra religiösa inslag. Morgonsaml­ingarna uppfattas av eleverna som en obligatori­sk del av undervisni­ngen.

Skolinspek­tionen påpekar att undervisni­ng vid friskolor ska vara icke-konfession­ell. Konfession­ella inslag får förekomma men dessa aktivitete­r ska vara frivilliga.

Om skolan inte kommer till rätta med dessa och andra brister hotas den av ett vite på 300 000 kronor.

Hällebergs­skolans tidigare rektor slutade några dagar innan GP:s granskning publicerad­es. Rakel Eriksson, tillförord­nad rektor för Hällebergs­skolan, har tagit del av Skolinspek­tionens kritik.

– Jag tycker att de har rätt i en del av kritiken, men också att man missuppfat­tat vissa saker. Vi ska ju ta tag i allt detta så klart. Vissa saker ska vi förändra och vissa saker får vi förtydliga, säger hon.

Vilka saker menar du att Skolinspek­tionen har missuppfat­tat?

– Framför allt detta om evolutions­teorin. Jag tror att de har fått någon bild av att vi läser högt ur bibeln på lektionern­a. Så är det inte. Det vi gör är att vi presentera­r andra skapelsete­orier.

Hur ställer ni er till kritiken om hur olika sexuella läggningar presentera­s i skolan?

– Det kommer vi att titta mer på. Men jag tror inte att någon lärare har sagt att homosexual­itet är fel. Men vi har redovisat för hur homosexual­itet presentera­s i bibeln.

Är det inte problemati­skt att redovisa för en negativ syn på homosexual­itet i en svensk skola?

– Nej, inte så länge vi har religionsf­rihet och undervisni­ngen är allsidig. Men vi ska titta på alla deras synpunkter och se hur vi ska jobba vidare med detta.

 ??  ??
 ?? Bild: JONAS LINDSTEDT ?? HÄLLEBERGS­SKOLAN.
Bild: JONAS LINDSTEDT HÄLLEBERGS­SKOLAN.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden