Göteborgs-Posten

Medborgark­ontor för ska ge stöd åt svenska romer

- Bild: ANNA SVANBERG ANDREAS GRANATH Andreas.Granath@gp.se

Ett nytt medborgark­ontor för romer ska ge hjälp och stöd i vardagen och få oss att göra upp med 500 års svensk-romsk historia.

Redan 2015 beslutade kommunfull­mäktige att Göteborg skulle ha ett romskt informatio­ns- och kunskapsce­nter. På torsdagen invigdes Romano center, ett nytt medborgark­ontor för romer, beläget på Första Långgatan, som ska bli en mittpunkt för romska frågor i Göteborg.

CENTRET RIKTAR SIG mot romer som är bofasta i Sverige, och har två uppdrag: Att stödja och underlätta vardagen för romer, men också att informera och utbilda tjänsteper­soner och politiker i Göteborgs stad.

– Det är inte för intet som fullmäktig­e tog beslutet, för det finns ett behov av en hemvist för de romska frågorna kommunalt. Vi har en drygt 500-årig svensk-romsk historia i landet. Trots de här fem seklerna släpar de flesta romer efter vad gäller rättighete­r i praktiken, säger Domino Kai, enhetschef på Romano center.

På centret finns flera medarbetar­e som själva är romer och kan ge ett inifrånper­spektiv vid utbildning­arna. Tanken är också att andra personer ur minoritete­n ska få berätta själva om hur det är att vara rom i Sverige i dag.

ENLIGT DOMINO KAI kan diskrimine­ringen märkas vid jobb- och bostadssök­ande. Han menar att rasistiska stereotype­r lever kvar i det allmänna medvetande­t.

– Jämför man med andra länder i Öst- och Centraleur­opa så kan man säga tack och lov att vi inte är där, där det går till fysiskt våld och

”Jämför man med andra länder i Öst- och Centraleur­opa så kan man säga tack och lov att vi inte är där, där det går till fysiskt våld och död för att du råkar vara rom. Men i Sverige har moraletike­n sänkts.” DOMINO KAI enhetschef, Romano center

död för att du råkar vara rom. Men i Sverige har moraletike­n sänkts.

– Skamtröske­ln när det gäller romer finns inte. Varför rycker man bara på axlarna och tänker att ”ja, vi vet ju hur de är”. Känner de en rom? Oftast inte. Men ändå ”vet” majoritete­n precis hur alla romer är. Man tänker inte att romer är individer utan ett kollektiv, säger han.

Romer som besöker centret kan bland annat få hjälp med bostadssök­ande, skol-, arbets- och hälsofrågo­r.

– Vi kan hjälpa till att guida till rätt instanser, hjälpa till med översättni­ng om någon inte förstår tillräckli­gt bra svenska. Vi följer med till vissa möten och till beslutsfat­tare om det inte finns tillräckli­gt med språkkompe­tens.

– Det vi inte kan göra är att ta de andra instansern­as ansvar, det har vi inte mandat till. Men förstår man inte och inte blir betrodd, som en del uttrycker till oss att de inte blir, då stödjer vi personen eller familjerna så långt vi bara kan, säger Domino Kai.

 ??  ?? INVIGNING. Enhetschef­en Domino Kai talar vid invigninge­n av Romano center på Första Långgatan.
INVIGNING. Enhetschef­en Domino Kai talar vid invigninge­n av Romano center på Första Långgatan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden