Göteborgs-Posten

Rapport: Bättre järnväg skulle ge 21 miljarder

- Bild: LASSE EDWARTZ HAMPUS DORIAN hampus.dorian@gp.se

Att uppgradera järnvägen mellan Göteborg och Uddevalla skulle innebära nästan halverade restider och nyttoeffek­ter på 21 miljarder kronor. Det hävdar en ny rapport.

– Att vi har viktiga järnvägar av museistand­ard är inte rimligt, säger Stefan Gustavsson vid Västsvensk­a handelskam­maren.

Bakom rapporten, som tagits fram av analyskons­ultföretag­et WSP, står kommunerna Uddevalla, Stenungsun­d och Kungälv tillsamman­s med Västsvensk­a handelskam­maren.

DEN TAR UTGÅNGSPUN­KT i att man uppgradera­r södra Bohusbanan och gör den dubbelspår­ig, vilket skulle innebära att restiden mellan Uddevalla och Göteborg blir 40 minuter – jämfört med dagens 70. Enligt förslaget skulle det år 2035 gå ett tåg i kvarten under högtrafik och ett tåg varje halvtimme under lågtrafik.

– Grundnytta­n är såklart att det skulle gå mycket snabbare att resa mellan Uddevalla och Göteborg, men en direkt följd av det är att arbetsmark­naden växer vilket ger både arbetsgiva­re och arbetstaga­re större möjlighete­r. Det gör också att arbetsmark­naden blir mindre konjunktur­känslig, säger Stefan Gustavsson, näringspol­itisk chef på Västsvensk­a handelskam­maren.

Enligt rapporten skulle det leda till samhällsek­onomiska nyttoeffek­ter på 21 miljarder kronor – varav 17 kan härledas till minskad restid.

– Kortare restid innebär antingen mer fritid eller att man kan jobba mer. Tid är på ett eller annat sätt värdefull för människor och enligt gängse beräknings­modeller, som bygger på siffror som alltid används i den här typen av samhällsek­onomiska kalkyler, så skulle det värdet motsvara 17 miljarder, säger Stefan Gustavsson.

DÄRUTÖVER RÄKNAR man med nyttoeffek­ter för arbetsmark­naden på 14 miljarder och ökade värden på fastighete­r omfattande drygt sju miljarder. Av dessa räknar man dock bara in fyra miljarder, i form av ökade skatteintä­kter, i totalnytta­n på 21 miljarder.

Det beror på att det finns

”Tid är på ett eller annat sätt värdefull för människor och enligt gängse beräknings­modeller, som bygger på siffror som alltid används i den här typen av samhällsek­onomiska kalkyler, så skulle det värdet motsvara 17 miljarder.” STEFAN GUSTAFSSON näringspol­itisk chef, Västsvensk­a handelskam­maren

en risk för dubbelräkn­ing, då en del av nyttoeffek­terna inom de olika områdena kan överlappa varandra.

– Det går ju exempelvis att se ökade fastighets­priser som en effekt av kortade restider, säger Stefan Gustavsson.

– Vad gäller skatteintä­kterna finns däremot ingen sådan risk. Folk väljer jobb och studier som är mer effektiva när de har fler möjlighete­r att välja på. Det leder till ökad produktivi­tet vilket i sin tur leder till ökade löner och större skatteintä­kter.

Hur säkra är de här prognosern­a?

– Jag tror, personlige­n, att nyttorna kommer att bli mycket större. Det har man sett på andra stora infrastruk­turprojekt. Jag kan tycka att vi är väl försiktiga när vi exempelvis bara räknar in ökade skatteintä­kter i vinsterna för arbetsmark­naden.

DEN I RAPPORTEN beräknade investerin­gskostnade­n på 19 miljarder är däremot betydligt mer osäker enligt Stefan Gustavsson.

– Man har inte tittat specifikt på vad det skulle kosta att bygga ut Bohusbanan, utan vad andra liknande projekt har kostat. Sen har man gjort en grov uppskattni­ng utifrån en genomsnitt­skostnad.

Borde man inte ha tittat noggrannar­e på det?

– Det behöver man naturligtv­is göra innan man bygger något. Men vi tyckte ändå att det fanns en poäng i att göra en uppskattni­ng som kan ge någon form av fingervisn­ing.

Vem ska betala för detta?

– Vi tycker att det här är såpass viktigt att en överväldig­ande majoritet, om inte allt, borde betalas av staten. Järnvägar är statens ansvar.

Bengt Rydhed, ställföret­rädande direktör på Trafikverk­et väst, meddelar att de behöver några dagar på sig för att analysera rapporten, men säger:

– Det är för lång restid mellan Uddevalla och Göteborg. Vi skulle behöva bygga dubbelspår­ssträckor för att korta den och kunna köra kvartstraf­ik mellan Stenungsun­d och Göteborg.

 ??  ?? ”MUSEISTAND­ARD”. Bohusbanan, som idag är enkelspåri­g söder om Uddevalla.
”MUSEISTAND­ARD”. Bohusbanan, som idag är enkelspåri­g söder om Uddevalla.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden