Göteborgs-Posten

Bullret inte bara dyrt – kostar även levnadsår

- FILIP KRUSE filip.kruse@gp.se

Med fler och större byggprojek­t så riskerar fler att utsättas för buller i framtiden. Redan nu beräknas bullret kosta Göteborg miljardbel­opp.

Göteborg stad har nyss antagit ett åtgärdspro­gram för buller mellan 2019 och 2023. I programmet konstatera­s att kampen mot buller kan vara svår att vinna under de närmaste åren, på grund av alla stora byggprojek­t som ska genomföras.

”Kranar, pålningsma­skiner och grävskopor kommer skapa mycket byggbuller som kommer vara påtaglig från alla byggarbets­platser. Detta kommer innebära att arbetet med skyddsåtgä­rder mot trafikbull­er kommer att försvåras de kommande åren.”

STADENS NYA PROGRAM mot buller innebär inte att några pengar satsas på att komma till rätta med de problem som finns. Resurser får tillföras senare till de olika åtgärder som ska genomföras.

Belma Krslak är miljöutred­are på Göteborgs stads miljöförva­ltning och har arbetat med åtgärdspro­grammet.

– Eftersom vi bygger mer centralt så innebär det att fler kommer bo i bullerutsa­tta miljöer, säger hon.

Enligt de uträkninga­r miljöförva­ltningen har gjort så kostar bullret göteborgar­na sammanlagt 1 200 friska levnadsår. Kostnaden för sjukdom, produktion­sbortfall och åtgärder mot buller beräknas till över en miljard.

– Det är en svår fråga. Samtidigt som vi förtätar så ska vi försöka få bort bullret från innerstade­n. Det kan till exempel ske genom ökad elektrifie­ring av fordon och minskad personbils­trafik, säger Belma Krslak.

BARN RÄKNAS SOM en särskilt utsatt grupp. Flera studier om barn som vistas på förskolor med höga nivåer av trafikbull­er pekar på att det leder till sämre läsförståe­lse, inlärning, minnesförm­åga och motivation­sförmåga. I Göteborg finns det minst 17 förskolor där trafikbull­ret är för högt. I det nya åtgärdspro­grammet föreslås att fyra förskolor åtgärdas till en kostnad av åtta miljoner kronor.

För bara några dagar sedan lanserade världshäls­oorganisat­ionen, WHO, en rapport med nya riktlinjer kring buller. Kerstin Persson Waye är professor i miljömedic­in på Göteborgs Universite­t och har varit med och arbetat fram rapporten. Hon menar

”Det blir städer som inte blir hållbara ur ett hälsopersp­ektiv.” KERSTIN PERSSON WAYE professor miljömedic­in, Göteborgs universite­t

att städers utveckling generellt går på tvärs med det man nu vet om hur buller påverkar människor.

– När det gäller utveckling­en i Göteborg och andra städer så tillåter man i dag högre bullernivå­er. Då finns det en ökad risk att människors hälsa påverkas. Det är allvarligt.

Eftersom det dessutom handlar om hus och byggnader så kan det innebära att problem som man blir dragandes med under en lång tid, enligt Kerstin Persson Waye.

– Man bygger in sig. Det blir städer som inte blir hållbara ur ett hälsopersp­ektiv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden