Göteborgs-Posten

Unga bröder gör succé på Youtube

- CAMILLA MOESTEDT nyheter@gp.se

5-årige Rasmus Kullenberg Rothvall älskar tåg. Han och ett år yngre lillebrors­an Linus passionera­de intresse har nu även gjort succé på Youtube där över en miljon tittare sett deras film från en järnvägsöv­ergång i Mölndal.

GP träffar bröderna vid den järnvägsöv­ergången i östra Mölndal för att höra mer om historien bakom den virala succén. Den bästa järnvägsöv­ergången, enligt Rasmus själv som verkar veta vad han talar om efter att ha besökt otaliga järnvägsöv­ergångar i Göteborg och övriga Sverige tillsamman­s med Linus och övriga familjen, vilket Mölndals-Posten skrev om först.

ALLT BÖRJADE för två år sedan, berättar mamma Veronika medan killarna gör sig redo vid bommarna för att invänta Västtrafik­tåget från Borås.

– Rasmus var väl runt tre år då han fick ett brio-tåg och började bygga banor RASMUS KULLENBERG ROTHWALL

och städer. Men vi har också själva åkt mycket tåg och besökt olika stationer och järnvägsöv­ergångar alltefters­om intresset vuxit.

AV ALLA järnvägsöv­ergångar är dock den i Mölndal bäst, tycker Rasmus.

– För här kommer inte bara containert­åg, utan även vanliga tåg och pendeltåg, förklarar Rasmus som gillar det mesta som går på räls och även kan stoltsera med att ha åkt alla spårvagnar i Göteborg – i nummerordn­ing.

På den egna Youtube-kanalen ”Rasmus järnvägsöv­ergångar” laddar han med hjälp av pappa Christophe­r även upp klipp från sina tågäventyr där brorsan Linus ofta är med och assisterar.

Som nu vid järnvägsöv­ergången i Mölndal där de ställt upp sig med sina egentillve­rkade bommar och tågsignals­kyltar i väntan på tåget, precis som i filmen med titeln ”Tre tåg i Mölndal” som i skrivande stund setts av över en miljon tittare.

Söthetsfak­torn kan utan tvekan vara en del av framgångss­agan, för bröderna är otroligt charmiga där de står förväntans­fulla och väntar på ögonblicke­t då tåget ska rusa förbi.

MEN RASMUS INTE bara lägger ut filmer från sina tågutflykt­er, utan har även en egen podd där han berättar om olika järnvägsöv­ergångar som han besökt och om varför de är bra eller dåliga.

– Den här är bäst, för att det kommer så många tåg här. Men jag gillar även den i Arendal där det kommer godståg med många vagnar, förklarar han.

Det är lätt att dra slutsatsen att Rasmus därför vill bli lokförare eller jobba med rälsbunden trafik i någon form i framtiden, men så är inte fallet.

– Jag ska bli Lamborghin­idesigner, svarar han blixtsnabb­t.

Varför då?

– För då tjänar man massor med pengar och får rabatt på Lamborgini, förklarar Rasmus, som gillar allt som går fort, som X2000 vilket är favorittåg­et.

Lillebrors­an Linus kan dock tänka sig en framtid som just lokförare.

– Ja, eller förskolelä­rare, säger han medan tåget rusar förbi bakom bommarna och mamma Veronika håller ett vakande öga över sina tågälskand­e söner.

”Den här järnvägsöv­ergången är bäst, för att det kommer så många tåg här.”

 ?? Bild: CAMILLA MOESTEDT ?? SPÄNNINGEN STIGER. Äntligen dags för tåget att passera vid järnvägsöv­ergången i Mölndal där Rasmus och Linus Kullenberg Rothvall tålsamt väntat in ögonblicke­t.
Bild: CAMILLA MOESTEDT SPÄNNINGEN STIGER. Äntligen dags för tåget att passera vid järnvägsöv­ergången i Mölndal där Rasmus och Linus Kullenberg Rothvall tålsamt väntat in ögonblicke­t.
 ?? Bild: CAMILLA MOESTEDT ?? TÅLMODIG VÄNTAN. Rasmus och Linus mamma Veronika googlar tågtidtabe­llen medan bröderna studerar en vårtbitare.
Bild: CAMILLA MOESTEDT TÅLMODIG VÄNTAN. Rasmus och Linus mamma Veronika googlar tågtidtabe­llen medan bröderna studerar en vårtbitare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden