Göteborgs-Posten

Galna ko-sjukan upptäckt i Skottland

-

SKOTTLAND: Ett fall av galna ko-sjukan har upptäckts i Skottland på en gård i Aberdeensh­ire, enligt landets regering. Sjukdomen har bekräftats.

Ett karantänom­råde har satts upp runt gården medan inspektöre­r försöker hitta ursprunget till smittan. Enligt regeringen utgör sjukdomen, som heter BSE (bovin spongiform encefalopa­ti), inte någon fara för människor.

”Jag har aktiverat den skotska regeringen­s svarsplan för att skydda vår värdefulla jordbruksi­ndustri”, säger landets jordbruksm­inister Fergus Ewing i ett uttalande.

BSE påverkar djurens centrala nervsystem där cellerna successivt förlorar sin funktion och har kopplats till Creutzfeld­t–Jakobs sjukdom som kan drabba människor. (TT-Reuters)

Krimskytt ”var mobbad” – nu 20 döda

KRIMHALVÖN: På Krimhalvön sörjs onsdagens skoldåd där en 18-åring dödade människor med vapen och sprängmede­l. Utanför den drabbade skolan i staden Kertj samlas anhöriga och vänner till offren på torsdagen och det placeras ut blommor, ljus och nallebjörn­ar. Antalet offer har stigit till 20. Bland offren finns minst nio minderårig­a, den yngsta 15 år.

Personer i gärningsma­nnens omgivning berättar att han var mobbad och i Ryssland dras parallelle­r till liknande dåd i USA.

Gärningsma­nnen ”rörde sig från rum till rum och som en erfaren soldat i en specialsty­rka kastade han en hemmagjord granat innan han började skjuta människor”, skriver den ryska dagstidnin­gen Kommersant. (TT)

Abort blir lagligt i Queensland

AUSTRALIEN: Queensland gör abort lagligt, efter ett beslut i parlamente­t i Australien­s mest konservati­va delstat.

Den nya lagen godkändes i parlamente­t med siffrorna 50–41, och gör det lagligt för kvinnor att avsluta graviditet­er upp till vecka 22, och senare i graviditet­en efter godkännand­e av två läkare.

Med lagen följer även en regel om att ett område på 150 meter från kliniker som erbjuder abort är ”säkra zoner”, där demonstrat­ioner är förbjudna. (TT)

Fiffelankl­agad Fujimori släpps

PERU: En peruansk domstol har beordrat att landets opposition­sledare Keiko Fujimori, dotter till Perus auktoritär­e expresiden­t Alberto Fujimori, ska släppas.

Hon har suttit häktad sedan förra veckan, anklagad för att ha tagit emot pengar från det brasilians­ka företaget Odebrecht. Byggjätten står i centrum för en massiv korruption­sskandal som skakat en rad länder i Latinameri­ka de senaste åren.

Enligt åklagarna ledde Fujimori en grupp inom sitt parti Fuerza Popular som tog emot kampanjpen­gar från Odebrecht enligt ett särskilt upplägg som syftade till att dölja varifrån bidragen kommit.

Sedan i juni utreds tre tidigare peruanska presidente­r misstänkta för att på liknande sätt ha tagit emot mutor från företaget. (TT)

Sydkoreas sista isbjörn Tongki har dött

SYDKOREA: Isbjörnen Tongki dog – bara veckor innan ett bättre liv väntade i Storbritan­nien.

I Sydkoreas fuktiga klimat levde Tongki ensam sedan hans sista kamrat dog för tre år sedan. Den 23-åriga isbjörnen föddes i fångenskap och bodde i ett betonginhä­ngnad på Everlands nöjespark utanför Seoul.

Om några veckor skulle han flytta till Storbritan­nien, där de fyra isbjörnska­mraterna Victor, Pixel, Nissan och Nobby väntade. Där skulle Tongki få leva sina sista år lite friare, på 40 000 kvadratmet­er.

Men den gamle björnen – som i människoår hade varit runt 80 – hittades på onsdagen död. (TT-AFP)

– Vi har utlyst den här veckan som en sorgperiod för Tongki och dekorerat hans hem så att besökare kan säga farväl, säger en zoo-arbetare. (TT-AFP)

 ?? Bild: MICHAEL CONROY ??
Bild: MICHAEL CONROY
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden