Göteborgs-Posten

Spanjorer förväntas leva längst år 2040

- ELISA AMORELLI

Spanien kan komma att putta ner Japan från förstaplat­sen över länder där medellivsl­ängden är som längst. Den genomsnitt­liga spanjoren kommer om två decennier att leva till närmare 86 års ålder, enligt nya forskarrön.

Goda nyheter för spanjorern­a alltså. Desto sämre för det lilla afrikanska landet Lesotho, som hamnar i botten med 57,3 år enligt en prognos över den genomsnitt­liga livslängde­n i olika länder år 2040.

Studien har publicerat­s i tidskrifte­n The Lancet.

– Huruvida vi ser framsteg

eller en stillaståe­nde utveckling beror på hur bra eller dåligt sjukvårdss­ystemen arbetar med viktiga hälsofakto­rer, säger Kyle Foreman, som är en av huvudförfa­ttarna till studien och verksam vid Institute for Health Metrics and Evaluation vid University of Washington i Seattle, till CNN.

Spaniens sjukvårdss­ystem rankas som det sjunde bästa i världen i en utvärderin­g av Världshäls­oorganisat­ionen.

YTTERLIGAR­E TVÅ medelhavsl­änder hamnar på topp tio i prognosen över förväntad livslängd, Italien och Portugal. Nyligen publicerad­es en studie i British Journal of Nutrition som visar att den välkända medelhavsd­ieten – mycket fisk, olivolja, frukt, grönt och fullkornsp­rodukter

– kan öka chanserna för ett längre liv.

USA tappar mest av alla länder på Institute for Health Metrics and Evaluation­s lista– från plats 43 år 2016 till 64 år 2040. Sverige rankas på elfte plats med en förväntad medellivsl­ängd på 84 år.

194 LÄNDER HAR analyserat­s och sjukdomar som hiv-aids och cancer, samt hälsoriske­r som övervikt och rökning beaktades i studien. I Sverige kommer hjärtsjukd­omar att förbli den främsta orsaken till för tidig död.

Medellivsl­ängden i Syrien kan öka med tio år jämfört med 2016. Att leva till nästan 80 år skulle alltså kunna bli vanligt – förutsatt att det pågående kriget tar slut.

 ?? Bild: ANTONIO CALANNI ??
Bild: ANTONIO CALANNI

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden