Göteborgs-Posten

Arvid Carlsson

Som tidigare meddelats på denna sida har Nobelprist­agaren Arvid Carlsson, professor vid Göteborgs Universite­t avlidit i en ålder av 95 år.

- Annica Dahlström, prof. em. GU Kjell Fuxe, prof. em, KI

I minnesord i GP tidigare (2018.08.26) presentera­des Arvid Carlssons betydelse inom farmakolog­in, och utveckland­et av läkemedel som hjälpt många patienter med olika typer av neurologis­ka och mentala sjukdomar.

Vi vill här understryk­a den stora betydelse Arvid Carlsson och hans nära medarbetar­e också hade för den biokemiska validering­en av den h i sto kemiska fluor e scens metoden som framför allt utvecklade­s av vår lärare Nils-Åke Hillarp vid Karolinska Institutet och Bengt Falck vid medicinska fakulteten i Lund. Metoden kunde påvisa närvaron av transmitto­rna dopamin (DA), noradrenal­in (NA) och serotonin på cellulär nivå i nervsystem­et. Även Arvid Carlsson deltog i denna metodutvec­kling. Metoden gjorde det möjligt för den förste av Hillarps elever vid Karolinska Institutet, Kjell

Fuxe, att i sin avhandling 1965 med god hjälp av en annan av Hillarps elever, Annica Dahlström, påvisa distributi­onen av DA-, NA- och serotonin-innehållan­de nervceller i hjärnstamm­en och deras globala nätverk av nervtermin­aler i CNS.

Kartläggni­ngen som först publicerad­es 1963-1964, tillsamman­s med Arvid Carlssons grupp, framför allt Nils-Erik Anden, visade strukturer som är för små att upptäckas med vanlig ljusmikros­kopi, många gånger lokalisera­de till tidigare obenämnda strukturer. Vi som fick uppgiften efter Hillarps död 1965 att resa runt och föreläsa om fynden, fick initialt ofta möta stort misstroend­e och tveksamhet från neuroanato­mer och histologer internatio­nellt.

Att få monoaminer att fluorescer­a var grunden för dessa upptäckter. I Lund hade Carlsson, Falck och Hillarp arbetat på detta, vilket gick bra i modellförs­ök. Men i vävnader var det ett stort problem. Dessa måste snabbt frysas ner till 70 minusgrade­r, vattnet avlägsnas genom frystorkni­ng för att förhindra diffusion. Efter torkning utsattes vävnaderna för formaldehy­dgas som omvandlade monoaminer­na till fluorescer­ande föreningar vilka sedan studerades med kortvågigt ljus i fluor e scens mikroskope­t. När Hillarp flyttade till Karolinska Institutet 1962 hade metoden utvecklat stillat t fungera i vissa biologiska vävnader, men mycket arbete återstod för att optimera tekniken. Tyvärr blev det då inte möjligt att standardis­era denna metod för CNS analys trots att ingenjörer från Arvid Carlssons grupp kom till KI och hjälpte till. Ibland fungerade den men ibland inte, vilket blev tydligt undergenom­förandet av Kjell Fux e sav handlingsa­rbete. Enastående fluor e scens bildera v mono a min systemen kunde dockerhåll­as när metoden gav optimala resultat. På grund av detta övergavs några år senare metoden för analys av centrala nervsystem­et, och istället tog denim m uno h i sto kemiska analysena v dessa neuronsyst­emen över.

Kartläggni­ngen av olika typer av monoaminer­ga bansystem har starkt bidragit till vår förståelse av olika sjukdomar såsom Parkinsons sjukdom, depression och schizofren­i. Kunskapen om dessa neuronala system tillsamman­s med biokemisk/ farmakolog­isk pionjär forskning av Arvid Carlsson, vilket gav honom Nobelprise­t, har bidragit till utveckland­et av olika läkemedel, som direkt eller indirekt har sina huvudsakli­ga terapeutis­ka effekter på DA-, NA- och/eller serotonin-systemen.

Amingruppe­n på KI, som hade förlorat sin ledare Nils-Åke Hillarp redan 1965 fick efter Hillarps död starkt stöd och uppmuntran av Arvid Carlsson för att klara av att överleva i forsknings­världen. Arvid Carlsson hänvisade ofta till våra fynd kring mono a min systemens unika n euro anatomi och deras betydelse för förståelse­n och teoribildn­ingen kring deras roll i hjärnan. Vi är tacksamma för hans stöd och för vårt samarbete under 1960- och 1970-talet och sörjer en genialisk vetenskaps­man. Våra tankar går till hans fru Ulla-Lisa och deras barn. Vi delar deras stora sorg.

 ??  ?? CARLSSON. (Bilden tagen 1965).
CARLSSON. (Bilden tagen 1965).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden