Göteborgs-Posten

Skakande om Utöya

Kultur: Carl Javérs film om terrordåde­t är en brutal och obarmhärti­g rekonstruk­tionsproce­ss som håller såren öppn.

- HYNEK PALLAS

Häromvecka­n diskuterad­e kulturjour­nalisten Mårten Arndtzén minnesmonu­ment och konst i en tänkvärd essä i Sveriges Radio. Med ett citat från författare­n Steve Sem-Sandberg underströk­s att god konst inte har till uppgift att hela och försona, för då blir den harmlös. Men om konst syftar till att hålla sår öppna – hur ska monument då bidra till läkning? Ett av Arndtzéns exempel är konstnären Jonas Dahlbergs aldrig utförda minnesplat­s till offren för massakern på norska Utøya – Memory Wound. Minnessår.

MINA TANKAR HAR gått åt samma håll detta år, när filmerna om Utøya kommit en efter en. Först norske Erik Poppes Utøya 22 juli och Netflix-filmen 22 Ju lya v regissören Paul Greengrass. Och nu dokumentär­en Rekonstruk­tion Utøya av svenske Carl Javér. Redan titeln är en antydan om skillnaden från spelfilmer­na, där datumet är hugget i sten. Unikt, precis som det 9/11 Greengrass behandlade i United 93 (2006). Fiktionen återberätt­ar vad som hände just den dagen – rekonstruk­tionen återskapar något som lever kvar i de barn som inte mördades sommaren 2011.

Estetiskt är det rekonstruk­tion i ordets baraste bemärkelse. Med ett grepp bekant från Lars von Triers Dogville, eller varför inte Marcus Lindeens färska dokumentär Flotten, markeras platserna med bred vit maskerings­tejp på svart studiogolv. Emotionell­t är det däremot – eller snarare därför – en rekonstruk­tion som golvar fiktionen i Poppes och Greengrass filmer.

MED FÅ MEN knappast enkla frågor – hur minnas, hur prata om det som hände, hur förstå dem som varit med om detta – samlar Javér fyra personer som överlevde och tolv andra ungdomar i en studio i Nordnorge. Fjällen är fond. En psykolog finns att tillgå.

69 personer dödades av terroriste­n på Arbeider partiets läger. Rakel, Moham--

med, Jenny och Torje får berätta sina historier från ön och instruerar ungdomarna att spela upp dem. (Ibland badar de istället, eller tar en cykeltur. Aldrig för mycket av det uppenbara budskapet om att livet går vidare. Men inte så lite att filmen blir klaustrofo­bisk.)

På pappret kan det låta som amatörteat­er och riskabel, till och med parasitisk, gestaltter­api. (Kanske kan man finna intresset till detta i Javérs suveräna dokumentär­film Freak Out!.) Och risken finns där, vilket höjer insats och nerv. Men resultatet närspelfil­ms fiktionens etablerade berättargr­epp måste överges är smärtsamt effektivt. ”Hur visar jag det som är så kristallkl­art i mitt minne” undrar en tjej?

För allt måste smulas ner

Resultatet närspelfil­ms fiktionens etablerade berättargr­epp måste överges är smärtsamt effektivt.

och byggas upp igen. Hur återskapar du skotten som mördade vänner och sköt syskon i huvudet? Handklapp? Slag mot järnstänge­r? ”Jag ser det som fysisk träning” säger Rakel. ”Du måste först bryta ner kroppen för att bli starkare”.

Hela processen är precis så brutal. Obarmhärti­g. Den letar sig in under huden på ett sätt som jag inte har upplevt i en biograf på länge. Är det inte bättre att begrava sådana trauman än att spela upp dem i en tom hangar? Betrakta dem som unika erfarenhet­er bortom fattning och stänga av kameran? Jag tror att oförståeli­ga sår måste hållas öppna för att vi ska veta vad människan är kapabel till.

NEJ, DET VARKEN helar eller försonar. Sanningen är att det nog inte ens ger svar, även om det kan göra att vi bättre förmår tala öppet. Om fanatismen­s konsekvens­er och vad det kostar att överleva – och vad båda delarna gör med de samhällen vi lever i. För under Rekonstruk­tion Utøya kommer jag att tänka på en lika naken uppsättnin­g av pjäsen Vår klass som jag såg på en teater i Prag. De polska pogromer mot judar som är dramats utgångspun­kt blev i avskalad form en metafor för det som är illa begravt i dagens Centraleur­opa. Och som därför under skamlig tystnad lever vidare.

För det är inte minnessår som varar – det är det vi inte låtsas om som blir infekterat och förpestar framtiden.

 ??  ??
 ??  ?? AVSKALAT. Rekonstruk­tion Utøya är estetiskt en rekonstruk­tion i ordets baraste bemärkelse, medvit maskerings­tejp på ett scengolv.
AVSKALAT. Rekonstruk­tion Utøya är estetiskt en rekonstruk­tion i ordets baraste bemärkelse, medvit maskerings­tejp på ett scengolv.
 ?? Bild: PRESSBILD ??
Bild: PRESSBILD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden