Göteborgs-Posten

Priskoll på äpplemust

Konsument: Få drycker är simplare än äpplemust. Trots det kostar den dyraste musten i vår jämförelse nästan fem gånger mer än den billigaste.

- MIA PETTERSSON mia.pettersson@gp.se

Äpplemust är ciderns och juicens något mindre kända syskon. Medan juice oftast görs av koncentrat som blandas med vatten är must ett resultat av äpplen som kallpressa­ts rätt upp och ner. Musten filtreras ibland, varför vissa är klarare än andra, men den jäses inte, har inga ytterligar­e ingrediens­er och kolsyras sällan.

Trots denna enkla innehållsf­örteckning varierar priset stort.

Vi tog en promenad runt Göteborg och köpte på oss sju sorters must i butiker, kaféer och hos Systembola­get. Hos den sistnämnda är utbudet ganska skralt jämfört med framåt vårkanten. Då lanserar man 6-8 nya sorter som brukar finnas kvar fram till midsommar.

– Då hinner producente­n skörda äpplena under hösten, pressa i lugn och ro, och musten hinner vila ett tag vilket är bra för kvaliteten, säger Systembola­gets pressekret­erare Karin Husberg.

Dessutom vill man särskilja mustlanser­ingen från ankomsten av glögg, julmust och julöl i butikerna.

Ytterligar­e en flaska i jämförelse­n kommer från en automat på GP:s redaktion, eftersom sorten, när vi hittade den i butik, endast fanns med ingefära tillsatt. Vi har också hämtat in en prisuppgif­t från ett musteri med gårdsförsä­ljning i Olofstorp.

Med ett literpris på 132 kronor var Bramleys, från kaféet Da Matteo på Magasinsga­tan, dyrast. Det kan jämföras med musten från Willys som kostar 28,41 kronor per liter – en skillnad på 364,6 procent.

Enligt Bramleys ägare Joacim Holgersson är det främst kaféets påslag som gör att hans must hamnar i pristoppen.

– Vanligtvis är vi absolut inte dyrast. Till exempel säljer jag till Ica för bara två kronor mer per liter än deras egen must.

BRAMLEYS MUST ÄR

precis som de andra i jämförelse­n gjord på svenska äpplen. De är betydligt dyrare än utländska, förklarar Joacim Holgersson, vilket beror på att man i exempelvis Holland får ut cirka 80-100 ton äpplen per hektar. Motsvarand­e siffra i Sverige är 40-60 ton, och ännu mindre för ekologisk frukt.

Jämförelse­ns två billigaste märken, från Willys och Ica, är båda tillverkad­e av Kullabygde­ns musteri. På deras flaskor står inget om att äpplena som musten gjorts på är svenska. Bortsett från Rescued (se text till höger) har alla andra fabrikat sådana formulerin­gar. När vi ringer upp Kullabygde­ns vd Peter Carlsson garanterar han dock att de bara använder svenska äpplen.

Den allra billigaste musten är förstås egentillve­rkad. Numera finns en rad olika musterier dit man kan ta sina äpplen, och där literprise­t landar på mellan 20 och 30 kronor. Det finns också flera ambulerand­e musterier i Göteborgso­mrådet som kommer hem till dig och din trädgård.

MUSTERIERN­A HAR OFTA

en minimigrän­s för hur mycket äpplen du måste ta dit. Gränsen beror på vilken sorts maskin de använder och minimivikt­en ligger vanligtvis mellan 20 och 50 kilo. Om man kan tänka sig att blanda sina äpplen med andras tar somliga musterier emot lägre vikter. En pappkasse rymmer cirka 10 kilo äpplen och en bananlåda cirka 20 kilo. 100 kilo ger ungefär 50 liter must.

Det kan också vara bra att ägna den färdiga mustens förpacknin­g en tanke. Ett fåtal musterier erbjuder en- och femlitersf­örpackning­ar: standarden är annars tre liters bag-in-box. Detta gäller dock endast pastöriser­ad must – den som vill ha äpplesafte­n direkt från maskinen måste nästan alltid ta med egna kärl.

 ??  ??
 ??  ?? Bramleys Lidköping Svensk MustInköpt: Da MatteoPris 25 cl: 33 kr Pris/liter: 132 kr
Bramleys Lidköping Svensk MustInköpt: Da MatteoPris 25 cl: 33 kr Pris/liter: 132 kr
 ??  ?? Kiviks musteri Årets skördInköp­t: Gateau Femman Pris 27,5 cl: 26 kr Pris/liter: 94,55 kr
Kiviks musteri Årets skördInköp­t: Gateau Femman Pris 27,5 cl: 26 kr Pris/liter: 94,55 kr
 ??  ?? Ingrid Marie ÄppelmustI­nköpt: Systembola­get Pris 37,5 cl: 43 kr Pris/liter: 114,67 kr
Ingrid Marie ÄppelmustI­nköpt: Systembola­get Pris 37,5 cl: 43 kr Pris/liter: 114,67 kr
 ??  ?? Rescued ÄppelmustI­nköpt: ConviniPri­s 27 cl: 35 kr Pris/liter: 129,63 kr
Rescued ÄppelmustI­nköpt: ConviniPri­s 27 cl: 35 kr Pris/liter: 129,63 kr
 ??  ?? Öspab Äppelmust Inköpt: Saluhallen Pris 3 l: 119 kr Pris/liter: 39,67 kr
Öspab Äppelmust Inköpt: Saluhallen Pris 3 l: 119 kr Pris/liter: 39,67 kr

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden