Göteborgs-Posten

Medicinhis­toriska museet stänger

- MARIA DOMELLÖF-WIK

MUSSEUM: Byggnaden behöver grundförst­ärkas och stabiliser­as. Museet stänger därför i december, och öppnar först om drygt två år.

–Huset kanske inte kommer att luta mindre när vi öppnar igen, men det slutar i alla fall att luta mer, skämtar Lisa Sputnes Mouwitz, museichef på Medicinhis­toriska museet.

Genom åren har museibyggn­aden, Oterdahlsk­a huset på Östra Hamngatan 11, satt sig mer och mer.

En del av samlingen, som omfattar runt 100 000 föremål, kommer att flyttas och magasinera­s på grund av renovering­en.

Under tiden i ”kappsäck” ska verksamhet­en tillgäng liggöras på annat vis i stadsrumme­t lovar museichefe­n.

– Från hösten 2019 planerar vi att på olika sätt, genom olika samarbeten och aktivitete­r, återigen bli mer synliga för vår publik. Hurdå? Och var?

–Det finns många medicinhis­toriskt intressant­a platser i Göteborg som kan vara roliga att lyfta fram, säger Lisa Sputnes Mouwitz.

Att så är fallet framgick inte minst vid en välbesökt sista visning av kulvertkon­st på Lillhagens sjukhus.

Medicinhis­toriska museet har sedan 2007 en storpsykia­tri historisk samling, skänkt f rånjust Lillhagen. Röster har höjts för att bygga ett museum försärling­s konst i Göteborg. Något sådant är dock inte aktuellt i samband med Medicinhis­toriska museets renovering enligt Lisa Sputnes Mouwitz:

–Nej, vi har inga resurser till att utveckla verksamhet­en ytterligar­e. Vi kommer att fokusera på vår basverksam­het och på att nå ut till våra besökare.

Inför stängninge­n kommer museet att ha gratis entré på torsdagar hela december. Under höstlovet lockar de med spökvandri­ngar och andra aktivitete­r.

Informatio­n om tillfällig­a händelser kommer 2019 att läggas ut kontinuerl­igt i museets digitala kanaler.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden