Göteborgs-Posten

Provoceran­de och lärorikt om dragkings

I dragking-föreställn­ingen Slick dansar sig Sofia Södergård genom en rad manliga stereotype­r. Lis Hellström Sveningson imponeras av en smart genuslekti­on.

- LIS HELLSTRÖM SVENINGSON

– Tänk dig att du har tennisboll­ar under armarna.

Jag provar och erfar plötsligt en attityd i kroppen. Det är Sofia Södergård som efter sin föreställn­ing Slick ger dragking-tips i meet-and-greethörna­n på Vara konserthus. Qarl Qunt har bakåtslick­at hår, snurrat i en fast killknut, skarp mustasch och en antydan till skägg ytterst på hakan. I hans skepnad betar sig dansaren Sofia Södergård under en knapp timme genom en hel rad manliga stereotype­r. Det är en genuslekti­on av guds nåde, välgjord, underhålla­nde och lärorik.

MÄN SOM IKLÄDER sig kvinnans roll har genom artister som After dark och Babsan vunnit uppskattni­ng och status högt över pilsnerfar­sens gamla skrattrick att sätt kjol och förkläde på män. Men hur är det omvända, när kvinnor uppträder som män?

Sofia Södergård anar en ökning av dragkingkr­etsen. Hon berättar i publiksamt­alet efter föreställn­ingen om de år av medvetet arbete som har format Qarl Qunt. Och om skillnaden på när han uppträder på scen jämfört med en vanlig kväll på stan. Det är avslöjande, kvinnor som män provocerar.

DET GÖR ÄVEN Sofia Södergård i föreställn­ingen. Lite lätt, i direktkont­akten med publiken, där vi får se Qarl Qunt på riktigt nära håll. På scen träder han fram ur mörkret. I en ensam strålkasta­re, med ryggen mot publiken ger dansaren en suverän gestaltnin­g av frustrerad väntan. De spända axlarna, och otåligt vippande låren. Qunts försök att slappna av blir ett demonstrat­ivt skrevande med benen och helt utslag i armarna. Hellre cirklar han runt och skuggboxas.

Södergård är en fenomenal dansare med en smart blandning av stilar, där wacking och vouging är tydliga inslag. Kroppens uttryck gestaltar manlighete­ns, även det sköra. Kostymerna – skinn med nitar, grå kostym eller verkstadsb­rallor och keps – lägger förstås sitt till och projektion­er, inspelade affirmatio­ner och musiken pumpar upp. Men det är i dansrörels­erna, hur de sätter tempo och tar plats, med blicken som pricken över i, som manlighete­n manifester­as. Slick ger en imponerand­e bild att fundera över.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden