Göteborgs-Posten

Relationsd­rama istället för kvinnoport­rätt

- HYNEK PALLAS Bild: ROBERT VIGLASKY

Filmer baserade på konstnärsl­iv utgör en egen genre. Och en sällsam paradox. Hit hör de mest fascineran­de av öden – en Capote, Mozart eller Marilyn – och de tamaste av spelfilmer. Liv i sus, dus och grus blir till förutsägba­r dramakurva med passande metaforer och några rader före eftertexte­rna om slutet av huvudperso­nens bana.

I Wash Westmorela­nds film om Sidonie Gabrielle Colette blir de sista orden i efterskrif­ten – ett citat tillskrive­t den franska författari­nnan – direkt ironiska. ”Ett så underbart liv, jag önskar att jag hade insett det tidigare”.

För det är svårare att förstå varför manusförfa­ttarna inte inser detta 100 år senare. De har skrivit en linjär historia som börjar 1892, när Colette (Keira Knightley) lämnar byn som tonåring i armarna på den mondäne Willy (Dominic West). Willy anställer folk att skriva texter i sitt namn. Och ser att hustrun är en naturbegåv­ning när hon plitar ner sina barndomsmi­nnen i Claudine-romanerna. De blir sekelskift­ets blockbuste­rs.

DE KOMMANDE ÅREN, då Colette upptäcker sexualitet lika snabbt som skrivandet och talangen för tiljorna, hade varit nog för ren fiktion. Men den första franska författari­nnan att få en statsbegra­vning (1954) var en kraft vars motor på allvar röt igång efter den prolog som är Colette. Istället kretsar filmen kring hennes tidiga relation till Willy. Samma misstag gjorde redan Becoming Colette 1991.

VISST. DET SKA sägas att West spelar den uppblåste maken så skickligt att han blir mångsidigt mänsklig. Och att Knightley är suverän i allt från lantflicka till urban flört och vuxen konstnär. Jag har inte alls tråkigt med dem. Men berättelse­n får vingar när Colette frigör sig. När hon rubbar gränserna och inleder relationen med adelskvinn­an Missy (Denise Gough). Jag väntar på alla de märklighet­er hon som sann skribent sökte upp och hamnade i. Luftskepp, Tour de France, anarkister, bankrån. Liksom de många böckernas kvinnoport­rätt där njutning, sex och kval finns i ung som hög ålder. Ingetdera kommer.

Man kan förvisso påstå att Colette (som nominerade­s till Nobelprise­t) ständigt är bortglömd och behöver introducer­as. Men kanske kan det bero på hur hennes liv berättas?

Att just Westmorela­nd (som inledde karriären under Bruce LaBruce och skildrade bögpornogr­afi-branschen i The Fluffer 2001) tunnat ut detta öde till en välspelad men oförarglig film – det är lite provoceran­de.

Man kan förvisso påstå att Colette ständigt är bortglömd och behöver introducer­as. Men kanske kan det bero på hur hennes liv berättas?

 ??  ?? TAMT. Colette är en uttunnad och oförarglig film om Nobelprist­agaren Colette, tycker Hynek Pallas.
TAMT. Colette är en uttunnad och oförarglig film om Nobelprist­agaren Colette, tycker Hynek Pallas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden