Göteborgs-Posten

SOK-ordförande­n uppmanas hålla sig borta från OS

-

Sveriges olympiska kommittés ordförande Mats Årjes kritiseras för att sitta på dubbla stolar i samband med Sveriges ansökan för vinter-OS 2026. – Det vore klädsamt att hålla sig borta, säger Kim Andrews, chefsåklag­are vid Riksenhete­n mot korruption, till SVT.

Mats Årjes delar uppdraget som SOK:s ordförande med att vara vd och aktieägare för Skistar, företaget som bland annat driver skidanlägg­ningar i Åre. Den jämtländsk­a orten är tilltänkt som alpint center om Sverige får arrangera vinterspel­en om sju och ett halvt år.

I EN INTERVJU med SVT kritiserar Kim Andrews, chefsåklag­are vid Riksenhete­n mot korruption, Årjes för att sitta på dubbla stolar. Även om det rent juridiskt inte är felaktigt eller kan ses som jäv.

– Det vore klädsamt att hålla sig borta. Man ska akta sig för att fatta beslut som gynnar en själv ekonomiskt ur ett trovärdigh­etsperspek­tiv, säger Kim Andrews.

Mats Årjes ser ingen problemati­k.

– Den ekonomiska vinningen för egen del tror jag är högst begränsad, om den ens existerar. Jag har en stor erfarenhet från det här, jag har ett stort kontaktnät inom den internatio­nella

idrottsvär­lden som förhoppnin­gsvis leder till att vi har större möjlighet att nå fram, säger han till SVT.

SVERIGE OCH LETTLAND (med Stockholm som huvudort), Kanada (Calgary) och Italien (Milano/Cortina d’Ampezzo) är kvar i kampen om att få arrangera vinter-OS 2026. Internatio­nella olympiska kommittén, IOK, fattar beslut nästa år.

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY ?? KRITISERAD. Mats Årjes delar uppdraget som SOK:s ordförande med att vara vd och aktieägare för Skistar, företaget som bland annat driver skidanlägg­ningar i Åre.
Bild: HENRIK MONTGOMERY KRITISERAD. Mats Årjes delar uppdraget som SOK:s ordförande med att vara vd och aktieägare för Skistar, företaget som bland annat driver skidanlägg­ningar i Åre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden