Göteborgs-Posten

Kraftig förlust för Getinge

-

Medicintek­nikföretag­et Getinge redovisar en förlust före skatt på 1 777 miljoner kronor för tredje kvartalet 2018. Det kan jämföras med en vinst på 172 miljoner kronor motsvarand­e period 2018.

Analytiker hade enligt Reuters sammanstäl­lning i genomsnitt räknat med en vinst på 104 miljoner kronor.

Rörelseres­ultat påverkas negativt av en avsättning på 1,8 miljarder kronor som är avsedd att täcka kostnader relaterat till skadestånd­skrav i Nordamerik­a som bolaget kommunicer­ade den 14 oktober.

SKADESTÅND­SKRAVET kommer från patienter i Nordamerik­a som uppges ha fått skador av kirurgiska nätimplant­at som tillverkas av Getinges dotterbola­g Atrium Medical. Bolaget avyttrar nu den delen av verksamhet­en som tillverkar de kirurgiska nätimplant­aten.

Omsättning­en för bolaget, som kontroller­as av finansmann­en Carl Bennet, uppgick till 5 683 miljoner kronor, jämfört med 4 944 miljoner kronor ett år tidigare.

”Vi visar fortsatt stark försäljnin­g men mixeffekte­r påverkar vår bruttomarg­inal negativt. Jag är inte nöjd med att vi, trots ökade volymer, bara har begränsad produktivi­tetseffekt i våra fabriker. Detta arbetar vi nu med i alla affärsområ­den, på samma sätt som vi adresserat rörelsekos­tnaderna, som nu minskar från kvartal till kvartal”, säger Mattias Perjos, Getinges vd och koncernche­f, i en kommentar.

Rättad: En tidigare version av denna text innehöll en felaktighe­t om avyttring, det är endast en del av dotterbola­gets verksamhet avyttras.

 ??  ?? TRIST. Getinge presentera­r delårssiff­ror.
TRIST. Getinge presentera­r delårssiff­ror.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden