Göteborgs-Posten

Börsen allt mer känslig för negativa nyheter

Avgasprobl­em i Volvo, Danskes penningtvä­ttshärva som sprider sig till Nordea och kanske även Swedbank och SEB. Byggbolag som inte tjänar pengar trots högkonjunk­tur, NCC. Misslyckad­e förvärv som fortsätter spöka, Getinge.

- Krönika: Per Lindvall

Enskilda bakslag som ändå bildar ett mönster på en börs som har börjat skälva och som lär fortsätta att vara mycket skakig framöver.

De senaste veckornas marknadsor­o har främst drivits av den amerikansk­a centralban­ken Federal Reserves räntehöjni­ngar. Den amerikansk­a styrräntan har nu höjts till 2,25 procent och prognosen är att den kommer att fortsätta upp över 3 procent in på nästa år.

Med en inflation som inte vill lyfta trots mycket stark tillväxt och rekordlåg arbetslösh­et, parat med växande underskott i den amerikansk­a budgeten, så innebär det att den riskfria realräntan är inne på positivt territoriu­m.

PENNINGPOL­ITIKEN ÄR DÄRMED åtstramand­e, i synnerhet som Fed även håller på att banta sin balansräkn­ing, säljer obligation­er, vilket även pressar upp de långfristi­ga räntorna. Det senare gör att en hel del likviditet dras in från marknaden, vilket lär leda till att riskpremie­rna kommer att öka och de mest högbelånad­e aktörerna får bekymmer.

De stigande räntorna sätter press på räntekänsl­iga aktier, som fastighets­bolag, men framför allt så kallade tillväxtbo­lag genom att det höjer avkastning­skraven, med jättar som Google, Apple och Facebook som tydliga exempel.

MYCKET TALAR FÖR att även vår svenska Riksbank och ECB kommer att få följa efter, även om de ligger långt efter sin amerikansk­a kollega. Det som bekymrar är att de ligger ”bakom kurvan”, det vill säga ränteöknin­garna kommer när världskonj­unkturen kan ha toppat.

Tumregelmä­ssigt så brukar man säga att börsen ligger runt tre kvartal före i konjunktur­en och med ett världsinde­x som har rasat med nästan 10 procent sedan slutet av september så finns det en viss befogad oro för detta.

I ett sådant scenario blir börsen allt mer känslig för negativa nyheter, som de i ingressen. Att Volvo AB kan komma att få merkostnad­er för sin avgasprobl­ematik på uppemot 10 miljarder kronor betraktas inte längre som en engångshän­delse som företaget och dess ägare snabbt kan lägga bakom sig utan signalerar att det kan komma fler surdegar i dagen. Problemet är bara att veta var.

UTÖVER ATT EN försvagad konjunktur skapar företagssp­ecifika problem så finns det även makroekono­miska bekymmer som kan materialis­eras när ekonomin svalnar. Det handlar om eurozonens bräcklighe­t, den kinesiska skulduppby­ggnaden och det därmed sammankopp­lade beroendet av att investerin­gar, som under de senaste decenniern­a har gett mager avkastning, varför ett ”japanskt scenario” inte kan uteslutas.

Ovanpå detta finns en växande politisk röra, med växande populism i den utvecklade (demokratis­ka) världen, som sänker den politiska handlingsk­raften eller leder densamma åt fel håll om något skulle gå snett, tänk Trump.

Sydväst på är det stående börstipset.

Tumregelmä­ssigt så brukar man säga att börsen ligger runt tre kvartal före i konjunktur­en

 ?? Bild: DOUG OLSEN ?? SKAKIGT PÅ BÖRSEN. Världspoli­tik, turbulenta industrier och osäkra räntor gör det svårt att sia om framtiden.
Bild: DOUG OLSEN SKAKIGT PÅ BÖRSEN. Världspoli­tik, turbulenta industrier och osäkra räntor gör det svårt att sia om framtiden.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden