Göteborgs-Posten

Emanuel Karlsten

”Det är ett sorgligt och djupt problemati­skt litet korståg som svensk upphovsrät­tsindustri nu vandrar.”

-

Te li ask underförbj­uds besöka Pirat e bay el lerpirats trea min g sajter som Dreamfilm. Det beslutade patent-och marknadsdo­mstolen i veckan. Det var väntat, m ende tär ett sorgligt och djupt problemati­skt litet korstågs om svensk upphovsrät­tsindustri nu vandrar. Telia Sverige uppger genom sin presstales person att domen var förvånande, vilket nog får anses vara lite av ett spel för galleriern­a. Saken avgjordes redan förra året, när ett gäng svenska tv-och filmbolag( däribland SVT och TV 4) drogintern­et operatören Bredbandsb­olaget till domstol.

På håll såg försöket ut som ett långskott. Filmbolage­n hade inte kommit tillrätta med piratsajte­rna och försökte nu lägga skulden på internetop­eratörerna, att de hade ans varför hur deras kunder använde internet. Det vill säga, om en kund vill surfa in på en sajt och streama en film gratis via någon rysk server, är det internetop­eratörens om är skyldig. Upphovsrät­ts ha varna förlorade i tingsrätte­n, men överklagad­e och vann i Patent-och marknads överdomsto­len. Domen, som inte kunde överklagas, bestämde att Bredbandsb­olaget ska spärra ett antal piratsajte­r för sina kunder.

DET VAR UNIKT, jämförbart med att posten skulle bli juridiskt ansvarig för hot, eller knark som postades i brev. Eller att Trafikverk­et skulle bli ansvarigt för att deras vägar används av rånare. En orimlighet, eftersom ansvaret för att utreda sådana brott vanligtvis överlåts till polisen.

Nu är det alltså Telias tur. Även om den första domen kunde anses prejudicer­ande har övriga operatörer krävt enskilda domar för att anpassa sig. Därför borde inte Telia vara särskilt förvånade. 44 webbadress­er till Pirate bay förbjuds nu (eller snart, det finns en formell möjlighet till överklagan ), ytterligar­e 20 adresser till tre andra pirats trea min g sajter blir också onåbara. Om Telia struntar i domen tvingas de till 500 000 kronor i vite.

Själva förbudet är egentligen ett slag i luften. Du och jag kan med några enkla knapptryck skapa en ny webbadress som ger ny tillgång till hela Pirate bay. Principen är desto allvarliga­re. Det domen har öppnat för är att privata intressen kan gå till operatörer och kräva att de ska ta ansvar för brott deras kunder gör. Operatören har då valet att lyda, eller ta det till domstol –för att där riskera att förlora och betalad yra rättegångs­kostnader.

Det öppnar för godtycke. Att det är operatörer som dels ska övervaka, dels avgöra, om deras kunder begår brott på internet. Den här gången har operatörer­na valt att kämpa emot i rätten, men nästa gång? Varför ska de då orka, varför ska de då stå emot? Varför inte bara stänga av sajterna?

Domen kränker hela idén om internet som en neutral infrastruk­tur, ett nät likt elnätet, där det är användarna som är ansvariga för användning­en. I dag är internet helt avgörande för nästan alla våra samtal, all vår informatio­n. Hela vårt liv finns här. I det sammanhang­et är det avgörande att vi kan lita på ett system där operatören har så lite makt och insyn som möjligt i vad jag gör där – för min integritet­s skull.

Den senaste domen är samtidigt bara ett i raden av nya försök att begränsa internet. Plötsligt känns inte längre berättelse­rna om ett hårt övervakat internet som en dystopi, utan som en nära framtid.

Domen kränker hela idén om internet som en neutral infrastruk­tur, ett nät likt elnätet, där det är användarna som är ansvariga för användning­en.

 ??  ??
 ??  ?? EMANUEL KARLSTENJo­urnalist, föreläsare och rådgivare inom digitala medier.
EMANUEL KARLSTENJo­urnalist, föreläsare och rådgivare inom digitala medier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden