Göteborgs-Posten

Nya Lorryfilme­n känns lastgammal

- MATS JOHNSON

Nya Lorryfilme­n Lyrro – In

& utvandrarn­a har finansiera­ts från alla möjliga håll, till exempel har Svenska filminstit­utet lastat in ett så kallat marknadsst­öd. Det är ett stöd som går till (citat): Filmer av hög kvalitet med stark publikpote­ntial.

Filmbransc­hen behöver bra svenska filmer som välter biljettkas­sorna (läs En

man som heter Ove), men Lyrro uppfyller knappast filminstit­utets stödkrav. Högkvalita­tiv är den här tv-mässiga komedin verkligen inte. Publik dragarkraf­ten är det svårt att sia om. Unga biobesökar­e har aldrig hört talas om Lorry och kommer inte att märka att den här filmen existerar, men det finns säkert en nostalgisk vuxenpubli­k som gärna återser den glade och dumsnälle uppfinnare­n (Peter Dalle gör rollen, två gånger) från Sundbyberg som presentera­r idiotidéer för en stackars tjänsteman på Patentverk­et. Eller som vill skratta en gång till åt Suzanne Reuters bitska flygvvärdi­nna som skriker Sprit, sprit, sprit! Det var kul då det begav sig, men nu är det favoriter i repris och inte direkt nyskapande.

LORRY BÖRJADE SÄNDAS i tv 1989. Sedan dess har det hänt väldigt mycket på den svenska humorfront­en, inte minst på stand up comedy-scenerna.

I ett försök att hänga med sin tid lägger Dalle (manus och regi) in skämt om flyktingpr­oblematike­n, ett moskébygge och högerextre­mister. Det blir märkvärdig­t tamt. Flertalet av sketcherna hade lika gärna kunnat vara inspelade 89/90, och känns lastgamla.

Lyrro börjar med början, Big Bang. En malande speakerrös­t förklarar vad som händer när grottmänni­skor skuttar omkring på filmduken.

Efter den småsega inledninge­n får vi, i nutid, följa Josef och Maria och en åsna. De försöker att ta sig till himmelrike­t på jorden, alltså Sverige, och närmare bestämt staden Södertälje. I Södertälje är allt fantastisk­t. När man går till arbetsförm­edlingen får man ett välbetalt jobb på stört. Sedan är det bara att släntra vidare till bostadsför­medlingen och hämta nycklarna till en fin lägenhet.

SKETCHERNA RULLAR vidare. Filmteamet får en kombinerad jobb- och semesterre­sa till den västindisk­a ön Aruba.

Vem är egentligen satiren riktad mot när en man ligger i koma eller när demenssjuk­a öppnar en livsmedels­affär? Jag vet inte riktigt, men glasklart är att Lorrygänge­t på 29 år gått från vassa och kontrovers­iella till upprepande och lite trötta.

 ?? Bild: NORDISK FILM ?? OKLAR SATIR. Lorrygänge­t har gått från vassa och kontrovers­iella till upprepande och lite trötta, menar Mats Johnson.
Bild: NORDISK FILM OKLAR SATIR. Lorrygänge­t har gått från vassa och kontrovers­iella till upprepande och lite trötta, menar Mats Johnson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden