Göteborgs-Posten

Svensk-danska Amaranthe borde släppa sargen

- CLARA FRITZON

Har man lyssnat på Amaranthe tidigare utan att fastna kommer inte Helix att ändra på det

Det har gått över tio år sedan det svensk-danska bandet Amaranthe grundades i Göteborg. Sedan dess har de turnerat världen runt och blivit ett av de allra största banden inom melodisk metal.

År 2011 kom det självbetit­lade debutalbum­et och nu är det dags för nummer fem i ordningen. Helix är en naturlig fortsättni­ng på det vi fått höra tidigare av Amaranthe som sedan förra plattan Maximalism fått en ny sångare.

Tillsamman­s med bandets två andra vokalister, Elize Ryd och Henrik Englund, är det Nils Molin som fyller tomrummet efter grundaren Jake E som förra året valde att satsa på sitt andra band, supergrupp­en Cyhra.

Men även om Amaranthes bombastisk­a metal med elektronis­ka inslag är sig lik märks det att bandet försökt experiment­era och kanske locka en bredare publik. I stället för att nischa sig och gå antingen åt tyngre metal eller mjukare schlagerro­ck, väljer de att placera sig precis mittemella­n.

FÖR DEN SOM uppskattar de många olika element som ofta samsas inom en och samma låt finns det givetvis få saker att klaga på. Men har man lyssnat på Amaranthe tidigare utan att fastna kommer inte Helix att ändra på det.

Lite tråkigt eftersom bandet är riktigt skickliga låtskrivar­e och musiker. På det här albumet har de producerat tolv slagkrafti­ga låtar som från första lyssning sätter sig på hjärnan. Breaktroug­h starshot är ett exempel på när Amaranthe både textmässig­t och musikalisk­t producerar nästan lika dansvänlig och poppig musik som discodivor­na i Alcazar. Unified är en lågmäld ballad där growlsånge­n får lämna plats för Elize Ryd och Nils Molins sköna rensång. Ett välkommet avbrott från de annars väldigt rappa låtarna som avlöser varandra utan att sticka ut nämnvärt.

Personlige­n hade jag föredragit fler lågmälda spår där de instrument­ala partierna får breda ut sig och ta plats. Visst kompletter­ar de tre rösterna varandra men stundtals blir det lite för mycket av allt.

SOM HELHET ÄR därför Helix lite av en besvikelse. Nästan samtliga låtar är starka och skulle kunna fungera som singlar, men Amaranthe är för fega och vågar inte släppa taget om sitt vinnande koncept.

Trots de många olika elementen och två, på sin höjd tre, låtar som sticker ut blir enformighe­ten till slut påtaglig. Nästa gång vill jag bli överraskad.

 ?? Bild: PRESSBILD ?? BOMBASTISK METAL. Elize Ryd och Amaranthe borde släppa sargen och våga lite mer. ”Nästa gång vill jag bli överraskad”, skriver GP:s Clara Fritzon.
Bild: PRESSBILD BOMBASTISK METAL. Elize Ryd och Amaranthe borde släppa sargen och våga lite mer. ”Nästa gång vill jag bli överraskad”, skriver GP:s Clara Fritzon.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden