Göteborgs-Posten

Krafttag mot svartbygge­n längs kusten i Västsverig­e

- Eleonor Ekström-Frisk eleonor.ekstrom-frisk @gp.se

Nyheter: De västsvensk­a kommunerna har varit dåliga på att bevaka strandskyd­det. Men nu pågår en större granskning i ett 20-tal kommuner. Inom kort rycker inspektöre­rna ut i Kungsbacka, på jakt efter svartbyggd­a bryggor, sjöbodar och altaner.

De letar efter bryggor och sjöbodar som byggts utan tillåtelse och som hindrar friluftsli­v eller kan påverka växtliv- och djurliv. Miljöinspe­ktörerna i Kungsbacka ska kontroller­a hur strandskyd­det efterlevs, framför allt kring stränderna vid Onsala och Fjärskogen.

Strandskyd­det innebär bland annat att nya byggnader inte får uppföras inom 100 meter från strandlinj­en.

– Men många som har hus eller mark inom strandskyd­d känner ofta inte till att det råder byggförbud inom strandskyd­dat område. Ska något byggas måste man ha en dispens från tillsynsmy­ndigheten, säger Linda Pärlö, miljö- och hälsoskydd­sinspektör i Kungsbacka.

Granskning­en av stränderna ingår i ett större regionalt projekt där ett 20-tal kommuner i Halland och Västra Götaland, länsstyrel­serna samt samarbetso­rganisatio­nen Miljösamve­rkan gemensamt ska bli bättre på att följa upp hur strandskyd­dslagen efterlevs.

– Kommunerna har ett stort ansvar och där har tillsynen allmänt varit väldigt dålig och eftersatt. Genom det här projektet får kommunerna hjälp och stöd att planera och genomföra kontroller­na. Målet är ju att att kontrollar­betet ska bli effektivar­e, mer regelbunde­t och bättre, säger Kristina Höök-Patriksson på Miljösamve­rkan.

Kontroller­na inleddes i juni och pågår till den 31/10 ute i de olika kommunerna. I Kungsbacka ska miljö- och hälsoskydd­sinspektör­erna göra sin granskning den 5-6 september. De berörda fastighets­ägarna har blivit informerad­e per brev.

– Vi har valt ett område som både är tättbebygg­t och välbesökt. Inom området finns också både badplatser och båthamnar. Området ligger dessutom inom ett Natura 2000-område med extra skyddsvärd natur, säger Göran Tobiasson, miljö- och hälsoskydd­sinspektör, som tillsamman­s med sin kollega Linda Pärlö på plats ska göra kontrollen.

I första hand sker kontrollen kring strandzone­n på land men man kommer också att titta på objekt ute i vattnet.

– Vi letar exempelvis efter bryggor och sjöbodar som kan ha byggts utan tillåtelse. Det kan också vara att fastighets­ägare tagit ett område utanför sin tomt i anspråk genom att ställa ut trädgårdsm­öbler eller byggt en altan, säger Göran Tobiasson, som tycker att det är bra att kommunerna i regionen nu börjat arbeta enhetligt med strandskyd­det.

Kungsbacka kommun får årligen in ett hundratal ansökninga­r om dispens från strandskyd­det. För att få dispens krävs särskilda skäl. De sex skäl som gäller finns angivna i miljöbalke­n.

 ?? Arkivbild: Mostphotos ?? strandskyd­dskontroll. Kungsbacka kommun gör en planerad granskning i början av september kring stränderna vid Onsala och fjärskogen.
Arkivbild: Mostphotos strandskyd­dskontroll. Kungsbacka kommun gör en planerad granskning i början av september kring stränderna vid Onsala och fjärskogen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden