Göteborgs-Posten

Mordrätteg­ång ställs in efter länsstyrel­semiss

- Per Sydvik per.sydvik@gp.se

Nyheter: Hovrättsrä­ttegången mot Veronica Lins misstänkte mördare ställs in för fjärde gången efter att länsstyrel­sen i Stockholm schabblat bort ett mejl.

Länsstyrel­sen i Stockholm sjabblade bort mejlet från hovrätten och skickade inte vidare rättens begäran om delgivning till Kina.

16 år efter mordet på Veronica Lin i Högsbo ställs därför rättegånge­n i hovrätten in för fjärde gången.

– Jaaa... Man undrar lite – hur kan det vara så här? Det verkar vara en bristande rutin, där på länsstyrel­sen, säger kammaråkla­gare Ulrika Bentelius Egelrud, som fram till torsdagsmi­ddagen hade räknat med att den 4 september inleda hovrättsfö­rhandlinge­n mot Veronicas ex-make You Lin.

Tre gånger tidigare har förhandlin­gar i hovrätten ställts in eftersom den kinesiske miljardäre­n inte gått att få tag i.

Denna gång var hovrätten ute i god tid: 12 november i fjol mejlades länsstyrel­sen i Stockholm en begäran om internatio­nell delgivning, vilket den är centralmyn­dighet för.

Ärendet registrera­des, diarieförd­es och hovrätten i Göteborg fick en automatisk bekräftels­e på att dess begäran mottagits.

Tiden gick. När inget delgivning­skvitto med You Lins namnteckni­ng kommit den 8 augusti, skrev hovrätten till länsstyrel­sen i Stockholm och undrade om delgivning­en hade lyckats.

Då upptäcktes att hovrättens mejl från i november blivit liggande, ohanterat hos länsstyrel­sen:

”I Länsstyrel­sens dåvarande rutin ingick inte att enheten som handlägger delgivning utomlands ska underrätta­s om en inkommen begäran. De personer som ska handlägga ärendet fick därför inte reda på att det hade inkommit”, skriver Mikael Wiman på länsstyrel­sen i Stockholm, och ber samtidigt hovrätten om ursäkt för det besvär som ”de beskrivna bristerna i rutiner” orsakat domstolen. I ett försök att reparera fadäsen skickade länsstyrel­sen redan 9 augusti en begäran om hjälp till Sveriges ambassad i Beijing. För säkerhets skull kompletter­ade mejlet med en försändels­e tre dagar senare via UD:s kurirpost.

Men: 14 augusti meddelade ambassaden att de inte kan hjälpa till. Under torsdagen mejlar tredjesekr­eteraren en förklaring: en ny kinesisk lag gör att myndighete­rna i landet måste ha tre månader på sig fram till förhandlin­g för att kunna hjälpa till med en delgivning.

Därmed var hovrätten, än en gång, tvungen att ställa in rättegånge­n mot You Lin, som är misstänkt för anstiftan till mordet på Veronica Lin.

Kammaråkla­gare Ulrika Bentelius Egelrud säger sig aldrig ha stött på ett ärende med lika mycket krångel. Dock är hon fortfarand­e inställd på att det ska bli en rättegång.

– Överklagan­det finns, målet är öppet och det finns ingen preskripti­onstid. Så jag hoppas verkligen det blir ett avslut, säger hon.

Senast hovrättsfö­rhandlinge­n ställdes in var i augusti i fjol.

– Det börjar bli en parodi på rättvisan, sa Stig Lindgren, Veronicas pappa då.

Överklagan­det finns, målet är öppet och det finns ingen preskripti­onstid. Så jag hoppas verkligen det blir ett avslut. Ulrika Bentelius Egelrud Kammaråkla­gare

Dottern Veronica var 30 år när hon i mars 2003 hittades mördad i grannlägen­heten i det hus i Högsbo där hon bodde. Efter några dagar hittades den 44-årige grannen nedgrävd under en balkong.

Misstankar­na riktades mot You Lin som Veronica låg i skilsmässa och vårdnadstv­ist med. Han häktades men släpptes i brist på bevis och åkte hem till Kina.

I juni 2005 häktades han i sin frånvaro. I november 2014 greps han i Storbritan­nien och fördes till Göteborg.

Här åtalades You Lin för anstiftan till mord och dömdes i maj 2016 till livstids fängelse.

Men rättegånge­n togs om, sedan en nämndeman varit jävig. Denna gång friades You Lin av tingsrätte­n, och han återvände återigen till Kina.

 ??  ?? Veronica Lin var 30 år när hon i mars 2003 hittades mördad i grannlägen­heten i huset där hon bodde. Några dagar senare hittades den 44-årige grannen nedgrävd under en balkong.
Veronica Lin var 30 år när hon i mars 2003 hittades mördad i grannlägen­heten i huset där hon bodde. Några dagar senare hittades den 44-årige grannen nedgrävd under en balkong.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden