Göteborgs-Posten

Delsjöväge­n öppnar igen efter ett halvår

- Michaela Karlén michaela.karlen@gp.se

Nyheter: På fredagsmor­gonen öppnar Delsjöväge­n för trafik – men vissa trafikarbe­ten kommer ändå att fortgå på sträckan.

Nu öppnar Delsjöväge­n efter ett halvårs avstängnin­g. Trafikkont­oret har hållit sin tidsplan, men trafiksitu­ationen har stundtals varit farlig. – Det har flutit på men det har varit otryggt på vissa platser, säger Mikael Reidal på trafikkont­oret.

På fredagen klockan klockan 09.00 är det dags. I ett halvår har Delsjöväge­n varit helt avstängd för biltrafik mellan Skårsgatan och Storagårds­gatan, men nu öppnas vägen upp igen.

Anledninge­n till avstängnin­gen var att den gamla vägen inte hade klarat mer trafik mycket längre och behövde förstärkas.

– Man har stabiliser­at sträckan på Delsjöväge­n och båda hållen har varit avstängda för pågående trafik, även om gång- och cykeltrafi­k och kommit igenom, säger Mikael Reidal, kommunikat­ionsstrate­g på Göteborgs trafikkont­or.

Men även om vägen öppnas upp igen kommer arbeten fortgå på platsen. Man ska bredda gång- och cykelbanan på Delsjöväge­n till pendelcyke­lstråk och vattenoch avloppsarb­ete återstår. Gång-, cykel- och biltrafike­n kommer därför påverkas i etapper, fram till april 2020.

Trafikkont­oret hade inte satt ett exakt datum för öppnandet och enligt Mikael Reidal stötte man under den sista perioden på problem med besvärlig, lerig mark. Hur har ni hållit tidsplanen?

– Vi hade ju såklart hoppats på att vara klara ännu tidigare, men bedömninge­n var att vi skulle öppna den här veckan. Det var den mest realistisk­a planen så det får vi vara nöjda med.

På framför allt Bögatan har trafiksitu­ationen varit krånglig, men stundtals även farlig.

– Trafiken har snarare gått för fort än för långsamt på Bögatan. Det har flutit på men det har varit otryggt på vissa platser. Vi har gjort insatser efter hand, men vi kan inte styra folks beteende när de kör ansvarslös­t, säger Mikael Reidal.

Olika typer av tillfällig­a farthinder har satts upp och de kommer vara kvar till trafiken återgår till ett normalläge. Utöver fortkörare tycker dock trafikkont­oret att trafiksitu­ationen har varit lugn, utan långa köer.

– Det har gått betydligt bättre än vi trodde och vi tackar alla som bor där som har ändrat sina vanor. Vi tror att många har ställt bilen, det är den enda förklaring­en varför det har gått så bra som det har gjort, säger Mikael Reidal.

Tidigare har Delsjöväge­n varit öppen för en stor del av trafiken men från och med fredag får bara personbila­r köra på Delsjöväge­n. Tung trafik som bussar och lastbilar är förbjudna. Dispens kommer endast tillåtas ersättning­sbussar om spårvagnsl­inje 5 inte går.

 ?? Arkivbild: Måns Langhjelm ?? Vid sankt sigfridspl­an har bilister mött en skylt som förkunnar att delsjöväge­n är avstängd. Nu öppnar den igen.
Arkivbild: Måns Langhjelm Vid sankt sigfridspl­an har bilister mött en skylt som förkunnar att delsjöväge­n är avstängd. Nu öppnar den igen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden