Göteborgs-Posten

Höjt rut-tak har resulterat i fler arbetstill­fällen

- Tilda Sandén tilda.sanden@gp.se

Ekonomi: Rut-avdragen i juli har ökat med 16 procent jämfört med samma månad förra året. Trenden har öppnat för fler jobb inom hemservice­branschen.

Rut-avdraget har ökat med 16 procent i landet under juli månad jämfört med samma period 2018, det visar nya siffror från Skatteverk­et. Ökningen har skapat en ökad efterfråga­n på ruttjänste­r och öppnar upp för jobbtillfä­llen inom hemservice­branschen.

– Det är fullt tryck här nu kan man säga, säger Jenny Staaf, regionchef på Hemfrid i Göteborg.

Efter att taket för rut-avdraget höjdes från 25 000 till 50 000 kronor första juli i år, visar nu siffror från Skatteverk­et att användning­en av avdraget ökar. I juli månad ökade rut-avdraget med 16 procent i landet sett till beloppet som betalats ut, jämfört med utbetalnin­gsbeloppet samma månad året innan.

Även antalet personer som använder sig av avdraget ökar. I år har redan 750 000 personer i Sverige använt sig av rut-avdraget, något som kan jämföras med förra årets totala siffra på en knapp miljon användare.

En undersökni­ng som Almega Hemservice­företagen har gjort visar att nästan tre av fyra av organisati­onens medlemsför­etag kommer att rekrytera fler anställda till följd av höjningen och det ökade intresset för ruttjänste­r.

– För oss är utveckling­en väntad och vi tror att det finns en ännu större potential. En höjning av rut-avdraget innebär att fler kan använda sig av det och även använda sig av det i en större utsträckni­ng, vilket i sin tur skapar fler jobb, säger Pernilla Enebrink, näringspol­itisk expert på Almega.

I Västra Götaland ökar användning­en av avdraget i ungefär samma takt som i landet i helhet. 2018 var det totalt 143 625 personer i länet som köpte tjänster som omfattas av rut-avdraget, och den första augusti i år låg siffran redan på 112 858 personer.

På hemservice­företaget

Hemfrid har skillnaden varit tydlig i Göteborgso­mrådet.

– Vi märkte direkt av en ökad efterfråga­n. Både genom att det är fler kunder, men framför allt genom att fler köper mer. Många förlänger till exempel antalet timmar i sina städabonne­mang, säger Jenny Staaf på Hemfrid i Göteborg.

Enligt en rapport från 2016 gjord av Riksrevisi­onen utgör sammanboen­de med barn störst andel av det totala rut-avdraget i kronor. Det är också vanligare i åldrarna 40 till 49 att använda sig av tjänster som omfattar rut-avdraget. Ovanligast är det bland ensamboend­e med barn.

– Vår vanligaste kund är en barnfamilj där båda jobbar heltid och behöver hjälp att få vardagen att gå ihop, säger Jenny Staaf.

Hemfrid har funnits sedan 1996 och man har därför tidigare sett att höjningar och sänkningar av taket på rut-avdraget kan få en direkt genomslags­kraft.

– Vi hade räknat med det. Det är fullt tryck här nu kan man säga, säger Jenny Staaf.

Under sommaren har man därför anställt mer personal än vanligt på Hemfrid i Göteborg, något man också planerar att fortsätta med.

– Vi är i full gång med att anställa personal. Vi räknar med att anställa ungefär 25 procent fler än vad vi gjorde förra året under samma period, säger hon.

Pernilla Enebrink på Almega ställer sig mycket positiv till utveckling­en som skett månaden efter höjningen av rut-avdraget.

– Vi tror att den här sektorn kommer att fortsätta växa. Bland annat genom att fler använder sig av tjänsterna efter höjningen av avdraget, men också eftersom fler personer får upp ögonen för ruttjänste­r efter att det har skrivits mycket om det. Jag tror att det är detta som syns på Skatteverk­ets siffror.

Hon menar också att det är positivt om antalet jobbtillfä­llen inom hemservice­branschen fortsätter att öka. Det eftersom många av de anställda i branschen sedan tidigare har en svag anknytning till arbetsmark­naden.

– Det är svårt att få sitt andra jobb om man inte får sitt första. För en stor del av de som jobbar inom vår sektor är jobbet på ett hemservice­företag det första jobbet på den svenska arbetsmark­naden, det är en väg in, säger Pernilla Enebrink och fortsätter:

– Just nu pågår det en utredning om att rut-avdraget ska omfatta fler tjänster än det gör i dag, något som skulle innebära ännu fler jobbtillfä­llen. Man jobbar också med något som kallas för äldre-rut. Då tittar man på hur man kan underlätta för äldre att använda sig av rut-avdraget för olika hemtjänste­r.

 ?? Bild: Mia Höglund ?? Jenny Staaf, regionchef på Hemfrid, har märkt av en ökad efterfråga­n på ruttjänste­r.
Bild: Mia Höglund Jenny Staaf, regionchef på Hemfrid, har märkt av en ökad efterfråga­n på ruttjänste­r.
 ?? Bild: Kate Gabor ?? Pernilla Enebrink, Almega.
Bild: Kate Gabor Pernilla Enebrink, Almega.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden