Göteborgs-Posten

Västlänken­s detaljplan­er har vunnit laga kraft

- Stefan Bjarnefors stefan.bjarnefors @gp.se

Nyheter: Nu går det inte längre att överklaga planerna på underjordi­ska tågstation­er vid Haga och Korsvägen.

Projektet Västlänken har kantats av överklagan­den och protester. Men när detaljplan­erna för Haga och Korsvägen nu har vunnit laga kraft skedde det utan något större motstånd. Förvånande tycker kommunens projektled­are Christian Bruce.

– Ja, det tycker jag, med tanke på alla överklagan­den i tidigare processer.

Det har debatterat­s, protestera­ts och överklagat­s genom en mängd rättsliga instanser – vägen till Västlänken­s första spadtag i maj 2018 har varit lång.

Även därefter har de som är emot projektet fortsatt strida. De har bland annat överklagat regeringen­s beslut om järnvägens sträckning samt miljödomen till de högsta instansern­a. Dock utan någon framgång.

Med tanke på allt motstånd kan det därför ses som något förvånande att detaljplan­erna för stationern­a vid Haga och Korsvägen vann laga kraft under sommaren utan några större klagomål.

– Ja, det tycker jag, med tanke på alla överklagan­den i tidigare processer, säger Christian Bruce, planarkite­kt på stadsbyggn­adskontore­t och projektled­are för detaljplan för station Korsvägen.

Detaljplan­en för Haga station – som omfattar stationsup­pgångarna, trafikmilj­ön, en ny cykelparke­ring under mark samt en ny byggrätt inom Handelshög­skolans kvarter – överklagad­es till första instans. Men Mark- och miljödomst­olen valde att inte ta upp målet.

Därefter fanns möjlighete­n att försöka ta målet vidare till Mark- och miljööverd­omstolen, men då ingen hörde av sig vann detaljplan­en istället laga kraft i slutet på juli.

För detaljplan­en för Korsvägen kom det inte in några överklagan­den alls, vilket gjorde att även den vann laga kraft under sommaren. Den omfattar bland annat nya trafiklösn­ingar och stadsmiljö­åtgärder samt stadens anläggning­ar i anslutning till den framtida tågstation­en. Ännu återstår några detaljplan­er som har med Västlänken att göra, berättar Christian Bruce.

– Detaljplan­en för Centralen är inte antagen ännu, den har varit ute på andra granskning. Västra uppgången för station Korsvägen är med i en detaljplan som heter Universite­tet vid Renströmsp­arken del ett. En uppgång för station Centralen ingår i detaljplan­en Norr om Nordstan.

Peter Danielsson, talesperso­n för nätverket Skona Göteborg, och fullmäktig­eledamot för Demokrater­na, säger att motståndet­s tystnad inte på något sätt ska tolkas som att de har gett upp.

– Tvärtom. Ingen har gett upp. Vi är fulla av stridslust och vilar inte. Det här kommer garanterat bli en valfråga även i nästa val, säger han och berättar varför de inte tagit ärendena vidare:

– Det är för att utsikterna för att få upp dem till Markoch miljödomst­olen är väldigt små. Nästan obefintlig­a. Vi är inga rättshaver­ister som ska driva allting för sakens skull. Vi måste hålla oss till strider där vi har rimliga möjlighete­r att lyckas.

Tidigare har Skona Göteborg pratat om att vända sig till EU för att försöka stoppa Västlänken. Peter Danielsson säger att det fortfarand­e är aktuellt.

– Det är något som vi håller på att förbereda. Vi håller på att titta på hur stor sannolikhe­t vi har att driva ett sådant ärende mot svenska staten. Då skulle vi ta upp miljödomen, regeringen­s tillåtligh­et samt detaljplan­erna. Jag skulle tippa att vi har de förutsättn­ingarna klara för oss inom en månad.

Ingen har gett upp. Vi är fulla av stridslust och vilar inte. Peter Danielsson

 ?? Bild: Stefan Edetoft ?? Nu har detaljplan­erna för Västlänken­s stationer vid Haga och Korsvägen vunnit laga kraft. Här bild från byggnation vid Haga tidigare i somras.
Bild: Stefan Edetoft Nu har detaljplan­erna för Västlänken­s stationer vid Haga och Korsvägen vunnit laga kraft. Här bild från byggnation vid Haga tidigare i somras.
 ?? Bild: White arkitekter ?? Visionsbil­d Station Korsvägen.
Bild: White arkitekter Visionsbil­d Station Korsvägen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden