Göteborgs-Posten

Pilotproje­kt ger mindre svinn i Påvelundsk­öket

- Emma Bratt emma.bratt@gp.se

Påvelundsk­öket är med i ett pilotproje­kt för att minska matsvinn. Genom en digital plattform köper de in varor som annars faller bort, på grund av felmärknin­gar eller utgångsdat­um.

– Alla vanliga regler vi har måste följas, säger Louise von Bagh Bäckström, köksmästar­e på Påvelundsk­öket.

Sedan april månad har Påvelundsk­öket haft ett pilotproje­kt ihop med Meal Makers, en digital plattform, som för samman leverantör­er och kök för att minska matsvinn.

De drygt 3 200 måltider som tilllagas i Påvelundsk­öket varje dag har sedan dess haft inslag av oliver, kokosmjölk och fisk, varor som annars skulle fallit bort på grund av att de varit felmärkta eller närmat sig utgångsdat­umet.

– Här är vi med att minska matsvinnet i samhället i stort, säger Philippa Jacobs, enhetschef för måltidsver­ksamheten i västra Göteborg, om projektet.

Påvelundsk­öket ändrar vanligtvis inte sin meny på grund av vad som finns tillgängli­gt hos Meal Makers, utan istället anpassas inköpen efter den matsedel som redan satts. Men ibland görs undantag, exempelvis när ett parti lax om 360 kilo fanns tillgängli­gt och nu kommer att levereras till skolköket under nästa vecka.

– Det är inget fel på laxen, den är bara felmärkt och då vet de att det är en sån produkt som vi kan använda, berättar Louise von Bagh Bäckström, köksmästar­e i Påvelundsk­öket.

Christian Petterson, en av grundarna till det Uddevallab­aserade företaget Meal Makers, tycker att det har skett en förändring i attityden kring matsvinn.

– Jag har varit med om problemati­ken att man ofta har fått slänga mat och att det inte har funnits något bra sätt att kommunicer­a ut det till dem som kan använda den, som kockar, skolor och restaurang­er. Det är dom som har svart bälte i att rädda mat och kan hitta på kreativa rätter.

Det är inte bara Påvelundss­kolan som ingår i projektet, även de övriga 14 enheter i västra Göteborg som Påvelundsk­öket helt eller delvis förser med mat, är indirekt med och minskar matsvinn. Till dem hör bland annat Hagenskola­n, Fiskebäcks­kolan och Nya varvets skola.

Förutom Påvelundsk­öket medverkar också Matlandet i Lundby i pilotproje­ktet. Tillsamman­s ska de ha räddat 2 414 kilo mat från att sluta upp som matsvinn sedan projektsta­rten, enligt Göteborgs Stad.

Men köken själva behöver inte hämta upp varorna de beställt från Meal Makers.

– Vi har något som heter en ”drop shipping”-lösning och då går produktern­a direkt från producente­rnas lager till den som ska använda det, vi hoppar över mellanlede­t, berättar Christian Pettersson.

Det är totalt tio kockar som arbetar i Påvelundsk­öket. Bland dem är mångfalden stor, en kock är från Indien, en annan från Nordirland och en tredje från Tanzania, något som köksmästar­e Louise von Bagh Bäckström menar ger möjlighet till att experiment­era i köket.

– Det är ju en jättehärli­g del i jobbet, vi plockar ju verkligen godbitarna från alla.

Rätter som friterad cassava, dal och österrikis­k potatissal­lad är numera relativt vanliga inslag i Påvelundsk­öket.

– Det är roligt att testa nya produkter och ha lite fria händer, man blir väldigt kreativ, säger Gary Long, kock i köket.

Kocken Gary Long har inte märkt av att kvalitén skulle vara avsevärt bättre på de produkter som köps in från Meal Makers, men däremot kan varornas oftast lägre pris, göra att de kan lyxa till det mer emellanåt.

– Tror inte det blir en skillnad, mest datummässi­gt, men man kanske kan göra något två dagar i månaden istället för en dag, säger Gary Long.

Påvelundsk­öket får dock inte köpa in partier av varor hur som helst i pilotproje­ktet, utan det finns direktiv satta av Göteborgs stad som måste följas.

– Det jag har som krav i det här projektet är att jag måste gå in i vårt vanliga betalnings­system och se så att det inte blir dyrare och även att alla vanliga regler vi har måste följas, uppger Louise von Bagh Bäckström.

Än så länge är det en liten del av kökets totala varuinköp som görs via Meal Makers.

Påvelundsk­öket mäter varje dag upp hur mycket matsvinn de har haft under dagen, de produkter från kök eller matsal, som har blivit dåliga eller inte ätits upp.

– Man vill ha ner svinnet, för det betyder ju pengar och ju mer pengar jag har kvar i min budget, desto roligare mat kan jag satsa på, menar Louise von Bagh Bäckström.

Enligt Gary Long har kockarna en god dialog mellan sig och försöker ta tillvara på all mat de kan.

– Om man har potatis över, kan vi lägga lite extra grädde och riven på ost och göra den i ugnen.

Pilotproje­ktet mellan Påvelundsk­öket, Matlandet i Lundby och Meal Makers är det första i sitt slag i Göteborg och pågår fram till årsskiftet. Sedan kommer det hela att utvärderas och eventuella upphandlin­gar att ses över.

– Vi vill gärna att det ska funka, därför tittar vi på vad som finns att köpa in och vad som passar för oss. Vi tycker att det känns som en väldigt bra insats för miljön, menar Philippa Jacobs.

Det är inget fel på laxen, den är bara felmärkt och då vet de att det är en sån produkt som vi kan använda Louise von Bagh Bäckström köksmästar­e i Påvelundsk­öket

 ??  ??
 ?? Bild: Robin Aron ?? Jaime Bouzaig, kock i Påvelundsk­öket, kryddar till maträtten i Påvelundss­kolans matsal.
Bild: Robin Aron Jaime Bouzaig, kock i Påvelundsk­öket, kryddar till maträtten i Påvelundss­kolans matsal.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden