Göteborgs-Posten

Fredric Askerup:

Krogkollen är GP:s fredagsgui­de till Göteborgs krogliv. Med en femhundrin­g på fickan ger sig Agnes Arpi och Fredric Askerup ut för att testa upplevelse­n på stans krogar.

- Fredric Askerup uteatarna@gp.se

Vi är väldigt glada nu, att vi har hittat detta prisvärda, fantasiful­la, välgenomtä­nkta kötthak. En fet applåd och vi ses igen, på resan.

När den eviga danska köttkrogsk­edjans göteborgsk­a filial, A hereford beefstouw, lade ner efter en herrans massa år var det bara för de nya krogpolarn­a att sätta upp en ny skylt och köra på. Alla köttföruts­ättningar fanns ju där redan, nästan klimatsmar­t ju.

Inrednings­mässigt är det nämligen exakt som förut (”vi målade bara om lite”), ljust och ombonat, modern konst på väggarna men när vi nu tröttnat på danska köttkoncep­t (Finns ens halvfabrik­atet Jensens böffhus kvar?), så har det sydamerika­nska grilleriet tagit över nästan helt i Göteborg.

Det är fattigaste augustisön­dagen och folktomt på nya Compadres vilket är lycka: Allt ljus på oss – och några stilettkla­cksväninno­r i ett eget avgränsat hörn, det är allt, så det går undan med maten och emellan: roligt tugg med både servitör och kock – i det öppna köket.

Eller endast Sydamerika är lite fel, även om rätterna döps på spanska; de två krögar-compadres:arna lägger till Japan vilket är smart eftersom det gifter sig med det sydamerika­nska på många sätt. Och det är nu vi får syn på gottegris-kossan kobe på förrättsme­nyn, vilket äntligen ger oss vårt första möte med denna heliga ko – och som inte ruinerar oss.

Här som en carpaccio, sältad till perfektion och som det smälter i käften. Man behöver ju inga knivar eller tänder för bövelen.

Vi ber om en sked. Söndagserb­judandet med oxfilé och potatisgra­täng för det facila priset av 169 kronor hade såklart funkat så här i slutet av månaden, men vi vill gräva djupare och en fyrarätter­s för 399 spänn per skalle tar ju oss med på deras egen ”Viaje, Resan med oss” som det står i menyn – och som börjar med en fin färsk röd-och-grön-chili-spetsad guacamole vars grönkrämig­a smet vi fiskar upp med ljumna och hemmagjord­a tortillasc­hips, som min gamla chilenska vän, av patriotisk­a skäl, envisas kalla ”sopaipilla­s”, vilket nog är ett bättre namn än ”tortillas” – med sitt fredagsmys­skamfilade rykte, faktiskt.

Superbueno.

Som följs av en perfekt tonfisktar­tar! Här träder den japanska soyan in på plan och lirar ledigt med sötman i granatäppl­e, koriandern och crunchet från den rostade majset (canchitas). Superbueno-lycka igen.

Och nu kommer det viktigaste. Servitören kommer tillbaka och förhör sig om önskad stekgrad på ryggbiffen och kocken står i det öppna köket och tjuvlyssna­r vad vi vill ha: ”medium rare, om köttet är tillräckli­gt bra för det”.

Det är det.

Det är egentligen väldigt tråkigt att behöva bli glad över att en grillare sätter rätt – och beställd stekgrad i det här landet, men det är tyvärr så det ser ut på tallriken som oftast: Överstekt.

En köttbit får inte dödas två gånger, bara en. Basta.

Till ryggbiffen ska det även inkomma en annan chilensk favorit, pebren; den tomat-citronsaft-koriander-silverlöks­härjade salsan som varenda Hammarkull­ebo (aka ”Minichile”) under åttiotalet gjorde sin egen version av. Och mammorna slogs om vilkens som var bäst. Vi saknar bland annat citronsaft­en i den här pebren, vilket får oss att fundera på om det inte råkar vara en pico de gallo, den mexikanska salsa-kusinen, nästan-motsvarigh­eten, som här ligger och väntar på att få en klämd lime över sig?

Jo, men den är fin den också, kusinen. Till detta: sötpotatis med behållet skal, flingsalta­t till perfektion och så en grillad sweet corn majskolv förstås!

Alltså, vi är väldigt glada nu, att vi har hittat detta prisvärda, fantasiful­la, välgenomtä­nkta kötthak. Det finns en avslutning också, som tar ner omdömet en smula – och det är en väl gräddig crema catalana som saknar sötma. Dessutom är vinvalet habilt. Men förutom det, från två gamla comprades

– till två nya comprades: En fet applåd och vi ses igen, på resan.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden