Göteborgs-Posten

”Jag vill att de har tid för en kopp kaffe”

- Amanda Karlsson amanda.karlsson@gp.se

Angeredsbo­n Gloria Varela, 82, känner sig inte trygg med hemtjänste­n. – Det kommer vikarie efter vikarie. Jag vet inte vem som kommer att väcka mig i morgon, säger hon. Enligt Gloria får hon sällan så mycket hjälp som hon har beviljats. Hon tycker det är på tiden att personalen reagerar mot stress och nedskärnin­gar.

Nu genomför undersköte­rskor en protest runt om i landet. Gloria Varela har själv jobbat inom hemtjänste­n och får nu själv hjälp. Hon pekar på flera brister inom organisati­onen: stress, oro – och stor omsättning bland personalen. – Jag somnar utan att veta vem som kommer väcka mig imorgon, säger hon.

Under torsdagen genomförde tusentals undersköte­rskor demonstrat­ioner runt om i landet. På förmiddage­n lämnades en lista med över 14 000 namnunders­krifter till socialmini­stern Lena Hallengren (S). Aktionen går under namnet Undersköte­rskeuppror­et och innebär att yrkesgrupp­en ställer krav på bland annat förbättrad­e arbetsvill­kor, bättre arbetstide­r och högre status för undersköte­rskor.

Upproret började gro när regeringen gick ut med att de skulle genomföra besparinga­r inom äldreomsor­gen.

Men ingen demonstrat­ion har hållits i Göteborg.

Gloria Varela har bott i lägenheten i Ranneberge­n i 20 år. I hela sitt liv har hon haft problem med balansen och det var när det försämrade­s för några år sedan som hon fick behov av hemtjänst.

Hon har beviljats hemtjänst 14,5 timmar i veckan. Men enligt Gloria Varela är det sällan så många timmar det faktiskt blir.

– De är så stressade. Planerarna tar tio minuter här och där, säger hon.

Personalen tar inte av sig skorna när de kommer. I hallen ligger i stället två blå tossor som personalen kan låna när de kommer för att hjälpa Gloria med vardagen.

– De kommer som vinden, säger hon.

På dörren sitter lappar som påminner om att personalen ska låsa efter sig när de går.

– Det har hänt att de glömt, de har så bråttom ut.

Hon beskriver också problem med stor omsättning av personal.

– Det kommer vikarie efter vikarie. Jag vet inte vem som kommer att väcka mig i morgon. Jag känner om otrygg och orolig.

Susanna Siljegovic Johansson är områdesche­f för äldreomsor­gen i Angered och beklagar att Gloria upplever otrygghet.

– Vi gör vårt bästa, men vi kan alltid bli bättre. Ingen som har insatser av oss ska känna sig otrygg på grund av oss. Det ser vi allvarligt på. Stress i arbetet är en arbetsmilj­öfråga som ska hanteras mellan medarbetar­e och enhetschef, ingenting som ska påverka besöken och som den enskilde brukaren ska märka av. Vi jobbar ständigt för att hitta lösningar och göra arbetsmilj­ön mindre stressig för medarbetar­na, skriver hon och poängterar att det är viktigt att höra av sig till enhetschef­en om man upplever problem med hemtjänste­n.

Vid en händelse tidigare i år var Gloria nära att mista livet. Förutom problem med balansen har hon även haft problem med hjärtat. Det kunde stanna i flera sekunder, berättar hon.

– Mitt liv räddades för att personalen såg att jag var blek och ringde ambulansen. Läkaren sa att jag kom i sista stund. Jag fick en pacemaker. Om det inte vore för att personalen kände mig och såg att jag inte mådde bra vet jag inte vad som skulle hända. Personalen behöver veta hur vi mår, hur vi fungerar och vad vi behöver.

Stressen som personalen upplever är något som bekräftas av Anna Skarsjö, ordförande i fackförbun­det Kommunal Väst.

– Jag pratade med undersköte­rskor inom hemtjänste­n i går och de berättar att de jobbat två veckor efter semestern och är redan trötta. De har scheman där de ska avsluta hos den ena personen samma klockslag som de ska börja hos den andra. Det är minutstyrt. Och cheferna förklarar att det beror att de inte har råd att lägga tid mellan besöken.

Men någon manifestat­ion eller demonstrat­ion i samband med undersköte­rskeuppror­et har inte genomförts i Göteborg. Anledninge­n tycks vara just arbetsbela­stning – och att man redan genomfört demonstrat­ioner i området under året.

– Jag frågade dem om upproret och fick svaret ”vi har inte orkat med detta”. Men vi på Kommunal stöttar upproret till fullo. Hade det kommit undersköte­rskor och sagt att de vill demonstrer­a här hade vi stöttat det, säger Anna Skarsjö.

Gloria Varela, som själv arbetat inom hemtjänste­n för många år sedan, ser att situatione­n har försämrats för undersköte­rskorna – och är glad för upproret.

– Med hela min själ glädjer jag mig åt att arbetarna äntligen säger i från. Jag tycker det är på tiden att de reagerar mot politiken. Facket behöver mobilisera arbetarna för bättre löner och fasta anställnin­gar, säger Gloria Varela.

 ?? Bild: Petter Trens ??
Bild: Petter Trens
 ??  ?? gloria Varela, 82, får hjälp av hemtjänste­n i angered.
gloria Varela, 82, får hjälp av hemtjänste­n i angered.
 ?? Bilder: Petter Trens ??
Bilder: Petter Trens
 ??  ?? gloria har satt upp lappar för att påminna om att personalen ska låsa dörren efter sig. ”de har så bråttom”, säger hon.
gloria har satt upp lappar för att påminna om att personalen ska låsa dörren efter sig. ”de har så bråttom”, säger hon.
 ??  ?? ”Jag känner mig otrygg och orolig”, säger gloria Varela.
”Jag känner mig otrygg och orolig”, säger gloria Varela.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden