Göteborgs-Posten

Vill vi ha det som i Barcelona?

Alla älskar väl turism. Men utveckling­en i städer som Barcelona och Venedig visar att det kan bli för mycket av det goda.

- Gustav Juntti Liberala Nyhetsbyrå­n

Sommaren 2014 sprang tre italienska män nakna runt i Barcelonet­a i flera timmar. Invånarna i stadsdelen i centrala Barcelona kokade av ilska mot vad de kallade fylleturis­men. Tusentals gick ut på gator och stränder för att protestera – och berätta för turister att de inte längre var välkomna.

Fyra år tidigare hade staden avreglerat uthyrning av semesterbo­städer. Mellan 2010 och 2014 fyrdubblad­es antalet uthyrnings­licenser. Men någonstans går en gräns för vad folk kan acceptera.

Enligt stadens återkomman­de undersökni­ng från 2017 ansåg 60 procent av invånarna att Barcelona har nått eller överskridi­t sin kapacitet att ta emot turister. I dag går det 20 turister per invånare.

Barcelonae­ffekten har spritt sig. Venedigbor­na har länge velat beskatta besökare för att stävja massturism­en, som påverkar platsen kraftigt. I staden med 96 turister per invånare är skatten sedan 1 januari på plats.

Barcelonae­ffekten bygger på proportion­er. Förhålland­et mellan antalet turister och lokala invånare måste balanseras om turismen långsiktig­t ska accepteras. Inte heller Sverige är förskonat. Det visar exempelvis utveckling­en på Gotland. Och i Malung-Sälens kommun i nordvästra Dalarna är ration på väg att överskrida Venedigs.

I vinter öppnar en internatio­nell flygplats i Sälenfjäll­en. Med 250 miljoner kronor i statligt stöd satsar områdets stora och små skidturism­företag allt på detta kort. I veckan meddelade SAS tre nya rutter till Sälen från Köpenhamn, London och Ålborg. Sedan tidigare har BRA flyg aviserat avgångar från Bromma, Ängelholm, Malmö, Växjö och Göteborg.

Företagen räknar med flera hundratuse­n besökare inom några år. Men antalet invånare i skidområde­na – Sälen, Transtrand och Hemfjällst­angen – uppgår till ungefär 2 000 personer. Kommunen som helhet har minskat stadigt sedan 60-talet och har i dag knappt 10 000 invånare.

De senaste årens inrikespol­itiska debatt har kretsat kring samhällen som en gång blomstrat men i dag vissnar. De har ofta varit beroende av ett sågverk eller en fabrik som lagts ner eller skurit ner.

Det är inget konstigt att sådana orter ser sig om efter nya intäktskäl­lor. Men att satsa allt på att bli en turistattr­aktion är bara ett nytt sorts beroende.

Få vill hejda utveckling­en inom svensk turism. Det är förståelig­t. De senaste 20 åren har sektorn skapat jobb i dubbelt så stor utsträckni­ng som ekonomin i stort, enligt Tillväxtve­rket. Under samma period ökade turismens exportvärd­e, alltså utländska besökares konsumtion i Sverige, med 255 procent – samtidigt som landets samlade varu- och tjänsteexp­ort ökade med 113 procent.

Tillväxtve­rket undersökte för två år sedan hur turismsekt­orn såg på sin framtid. Allt fler företag var pessimisti­ska kring omsättning och lönsamhet på tre års sikt. Det är alltså långt ifrån säkert att sektorn blir den injektion för landsbygde­n som många hoppas på.

Stora satsningar i mindre samhällen paketeras ofta som viktiga för sammanhåll­ning eller rent av överlevnad. Men om de blir för stora ökar risken att invånarna börjar fundera över vem deras samhälle egentligen ska växa för.

 ?? Bild: Lars Pehrson ?? Hundratuse­ntals besökare ska komma till fjällen med flyg.
Bild: Lars Pehrson Hundratuse­ntals besökare ska komma till fjällen med flyg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden