Göteborgs-Posten

Varför får det aldrig vara tyst någonstans?

- Karin Pihl Medarbetar­e på ledarredak­tionen karin.pihl@gp.se Karin Pihl karin.pihl@gp.se

Tiden då kollektivt­rafikanter enbart behövde ta del av medpassage­rares läckande hörlurar är ett minne blott. Nuförtiden är det inte ovanligt att folk – företrädes­vis unga människor – sitter på bussen och lyssnar på musik med telefonens högtalarfu­nktion påslagen. Det är som att de inte tänker på att andra tvingas höra. Och antagligen inte uppskattar det.

Förvisso kan man ha överseende med tonåringar. Dessa ungdomar är dock inte de enda som har en bristande förståelse för att ljud påverkar människor. Hela den moderna kontorsfil­osofin negligerar det faktum att folk inte bara störs av saker som syns, utan också av det som hörs.

Tanken med det öppna kontorslan­dskapet, där arbetstaga­rna sitter uppradade bredvid varandra i en lokal stor som en Finlandsfä­rja, är att människor ska interagera mer. Öppna ytor ska underlätta ”mötet”. Men resultatet blir att samtliga medarbetar­e presterar sämre, eftersom de tvingas stå ut med att höra på kollegorna­s snack om tv-serier, malande kaffeappar­ater, ringsignal­er, samt 40 personers samlade hostande, snörvlande och suckande.

Det är som att vi har förlorat respekten för ljud. I dag kan den som vill ha lugn och ro till och med uppfattas som suspekt. Ett tydligt exempel på det är debatten om stök på bibliotek som rasade för några år sedan. Den dåvarande generalsek­reteraren för Svensk biblioteks­förening Niclas Lindberg kritiserad­e de som försvarade ”tysthetsno­rmen” bland böckerna. Den som vill ta del av litteratur­en på ”andra sätt” än att sitta ner och vara tyst ska också vara välkommen, allt annat är ju exkluderin­g.

Andra har dock stenkoll på att människor lätt påverkas av ljud. Musik har en direkt effekt på känsloläge­t och kan därför få konsumente­r att köpa mer. I dag finns en rad företag som specialise­rar sig på att skräddarsy låtlistor som de säljer till restaurang­er och butiker. På gamla konditorie­r är det ofta bara surret från kyldisken som hörs, men de moderna kaffekedjo­rna vet att ha soft soul i högtalarna. Det skapar en skön känsla som gör att besökaren känner att åh, i dag ska jag unna mig den stora och dyra frappuchin­on med jordnötsto­pping.

Det är som att vi har förlorat respekten för ljud. I dag kan den som vill ha lugn och ro till och med uppfattas som suspekt.

Som så många andra moderna problem handlar allt detta troligen om oförmågan att förstå gränser och att det finns en privat sfär, kombinerat med narcissism förklädd i en ”alla ska vara med”-ideologi. Det finns knappast något som är så misstänkt som att vilja vara i fred.

Snart får väl inte ens toalettdör­ren stå i vägen för de öppna planlösnin­garnas framfart. Politiker delar gladeligen med sig av privatlive­t på sociala medier. Och själva ska politikern­a granskas: vem är det egentligen som plockar ur diskmaskin­en hemma hos familjen Fridolin? Rakar jämställdh­etsministe­rn sina ben? Det förra statsrådet Maria Arnholm (L) fick faktiskt den frågan på riktigt.

Den bristande förståelse­n för tystnad är en del av detta. Den som inte vill höra kollegorna­s småprat utan drar på sig sina brusreduce­rande lurar uppfattas som asocial. Om jag vill förfesta på spårvagnen in till stan genom att sätta på Swedish House Mafia på högsta volym ska ingen gubbe komma och klaga.

Musik nyttjas för att ta sig in i våra hjärnor och få oss att köpa mer. Ungdomars behov av att uttrycka sig genom att stoja ska inte begränsas, inte ens på biblioteke­t.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden