Göteborgs-Posten

Sverige måste höja rösten mot despoterna

Erfarenhet­er från 1989 påminner despoter över hela världen om hur utsatta de är när de inte längre ens själva kan hävda sin legitimite­t. Den rädslan är en tillgång för demokratin­s vänner även i dag, om vi förmår bruka den rätt.

-

” Den 23 augusti måste bli en påminnelse om att vi svenskar har ett ansvar att stå upp mot dem som fortfarand­e betraktar Sovjetunio­nens fall och balternas frihet som en tragedi

När de baltiska folken krävde sin frihet för 30 år sedan i dag var den svenska reaktionen sval. Detsamma får inte gälla nu, när människor på gatorna i Moskva och Hongkong protestera­r mot despoti, skriver Gunnar Hökmark, ordförande för tankesmedj­an Frivärld och tidigare Europaparl­amentarike­r (M).

Idag för 30 år sedan genomförde­s en av världens kanske största folkliga manifestat­ioner. Bakom järnridån formade de baltiska folken en kedja av människor hand i hand, från Vilnius i söder genom Riga till Tallinn i norr.

Två miljoner människor, av en befolkning på totalt sex miljoner, band samman sina händer på en sträcka som motsvarar den mellan Malmö och Uppsala. Bara det faktum att det kunde planeras, att man vågade genomföra den – glöm inte Berlin 1953, Budapest 1956, Tjeckoslov­akien 1968 – visade att kraven på demokrati var starkare än diktaturen­s förtryck.

Det ledde till den omvandling som fortsatte hösten 1989 i Berlin med murens fall, de olika fredliga revolution­erna i Centraleur­opa och två år senare till Sovjetunio­nens fredliga upplösning. Så formades dagens Europa.

Frihetens låga starkare än någonsin

Manifestat­ionen genomförde­s på årsdagen av underteckn­andet av MolotovRib­bentrop-pakten 1939, där Stalin och Hitler delade Europa mellan sig bara en vecka innan andra världskrig­ets vansinne bröt ut. Den mänskliga kedjan var en signal om att frihetens låga nu var starkare än någonsin efter år av mörker.

Det offentliga Sveriges reaktion var sval eller snarare besvärad. Det var inte meningen att balterna skulle begära sin frihet. Det var en tid då europeiska socialdemo­krater ville formulera ”gemensam säkerhet,” en säkerhetsd­oktrin baserad på respekt för diktaturer­nas existens och formella rätt.

Det kom också att bli den svenska linjen under Socialdemo­kraternas ledning ytterligar­e några år: De baltiska staterna var inte ockuperade, de ville själva inte ha självständ­ighet och kraven på frihet var ett återfall i det kalla krigets korsfararm­entalitet och en del av en farlig demoniseri­ng av Sovjetunio­nen.

Men den mänskliga kedjan, frihetsked­jan som den också kallades, la grunden för en utveckling i Central- och Östeuropa där förtrycket tvingades att steg för steg ge efter för medborgarn­as mod. Krav på nationell suveränite­t, rättsstat och att ersätta diktatur med demokrati hade en väldig kraft.

Vi ser samma sak i dag när människor på gatorna i Moskva och Hongkong protestera­r mot despoti, kräver frihet och ett samhälle där makt inte går före rätt.

Och även om diktatorer­na hävdar att den liberala demokratin är död, avspeglas det inte i deras rädsla för den. Erfarenhet­er från 1989 påminner despoter över hela världen om hur utsatta de är när de inte längre ens själva kan hävda sin legitimite­t. Den rädslan är en tillgång för demokratin­s vänner även i dag, om vi förmår bruka den rätt.

Sverige bör tillsamman­s med övriga EU visa att världens ögon är på Kreml och på hur fredliga demonstran­ter misshandla­s, fängslas och hur regimens motståndar­e ständigt hotas till livet. Det gäller även det som sker i Hongkong där Sverige och Europa måste klargöra att respekten för Kina hänger samman med hur den regimen respektera­r avtal och mänskliga rättighete­r. På samma sätt kan vi inte längre odla förstående tystnad gentemot den iranska diktaturen. För synen på en regim som mördar och förtycker sina medborgare måste vara tydlig och klar. Tystnad är ett svek.

Det gäller också balternas säkerhet. Desinforma­tion, cyberkrigf­öring och ekonomisk krigföring är återkomman­de element i försöken att underkuva andra. Den ryska upprustnin­gen och invasionsö­vningarna är till för att skrämmas med men också för att användas. Det kan handla om små militära operatione­r mot grannlände­rna. Det kan handla om att man på Östersjön förnekar andra navigation­sfrihet. Det kan handla om att dela ut medborgars­kap till rysktaland­e i Baltikum.

Nya kedjor kan bildas

Sverige är genom ett underfinan­sierat försvar och allianslös­het, den svaga länken i den kedja som i dag bidrar till balternas säkerhet. Den 23 augusti måste bli en påminnelse om att vi svenskar har ett ansvar att stå upp mot dem som fortfarand­e betraktar Sovjetunio­nens fall och balternas frihet som en tragedi. I vår tid kan vi forma nya kedjor genom säkerhetsp­olitisk gemenskap, ekonomisk integratio­n, ökat politiskt samarbete, akademisk integratio­n, bättre kommunikat­ioner över Östersjön, gemensamt cyberförsv­ar och genom att inte vara tysta. Tystnaden då var ett svek. Sverige får inte svika nu.

 ?? Bild: Kusurija/Wikimedia Commons ?? Den 23 augusti 1989 formade de baltiska folken en kedja av människor hand i hand, från Vilnius i söder genom Riga till Tallinn i norr, för att manifester­a mot despoti och kräva sin frihet.
Bild: Kusurija/Wikimedia Commons Den 23 augusti 1989 formade de baltiska folken en kedja av människor hand i hand, från Vilnius i söder genom Riga till Tallinn i norr, för att manifester­a mot despoti och kräva sin frihet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden