Göteborgs-Posten

Höj myndighets­åldern

-

Jag läser reportaget i GP om hur stort skolket är bland gymnasiesk­olornas elever. Det är också förfärande att läsa att dessa unga människor redan hamnat hos kronofogde­n. Hur kommer deras framtid bli? De kommer inte att kunna flytta hemifrån eller kanske inte få något arbete. Och de är bara i början av sina vuxenliv. Med en sådan start är det troligt att de kommer ligga samhället mer till last än vad de kan bidra med. Hur och varför kan det bli det så här? Vems ansvar är det?

Föräldrarn­as i första hand, och skolans förstås. Men också samhällets. Varför skall en skolungdom bli myndig då hen är 18 år? Man bakbinder föräldrarn­a att ha kontroll och att få informatio­n från skolan. Det är lätt att spela på alla casinosido­r och andra spelsajter. Snabba sms-lån med hög ränta, och man är inne i en spiral nedåt.

Det är inte konstigt att många ungdomar lider av psykisk ohälsa. Vem kan känna hopp inför framtiden? Men samtidigt måste man även som självständ­ig individ ta ansvar för sitt liv.

Dessutom är tillgången till droger stor, och säkert har en stor andel av dessa elever drogproble­m. Då stannar hjärnans utveckling av, konsekvens­tänket blir sämre och man skjuter allt till en annan dag.

Så här kan det inte hålla på, vi kan inte stå och se på när så många ungdomar förstör sin framtid utan att någon bryr sig. Gör det möjligt för föräldrarn­a att ta kontroll igen.

Jag tycker man skall ändra lagen och höja myndighets­åldern till 20 år, som det var förr. Frustrerad

 ?? Arkivbild: Fredrik Sandberg ?? Skolkande gymnasieel­ever kan hamna hos kronofogde­n när de mister studiestöd­et, och inleder vuxenlivet med skulder. Ett sätt att förhindra det är att höja myndighets­åldern till 20 år, skriver signaturen ”Frustrerad”.
Arkivbild: Fredrik Sandberg Skolkande gymnasieel­ever kan hamna hos kronofogde­n när de mister studiestöd­et, och inleder vuxenlivet med skulder. Ett sätt att förhindra det är att höja myndighets­åldern till 20 år, skriver signaturen ”Frustrerad”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden