Göteborgs-Posten

Lärarna betalar för skolkrisen med sin hälsa

- Terje Adkins huvudskydd­sombud Lärarförbu­ndet, Göteborg

Läraryrket är ett livsviktig­t yrke för barnen men kan vara livsfarlig­t för lärarna själva. Nu behövs en gedigen satsning på lärarnas arbetsmilj­ö, det vinner alla på, skriver Terje Adkins, Lärarförbu­ndet.

Nu är det läsårsstar­t på våra skolor där många spända och nyfikna barn väntar på uppropet. Även många spända vuxna är på plats för att ta itu med det livsviktig­a läraryrket. Men det man också möter är en skola i kris. En kris som lärarna riskerar att få betala med sin hälsa. Redan nu har vi sjuktal som ligger på mycket höga siffror och tillbud och arbetsskad­or är fortsatt kvar på allvarliga nivåer samtidigt som många enheter har krav på neddragnin­gar.

Många liv förkortas

Under många år har läraryrket, tillsamman­s med andra kontaktyrk­en, toppat statistike­n för stressrela­terade sjukdiagno­ser och fortfarand­e har inga ordentliga åtgärder genomförts för att komma till rätta med problemen. Det är oerhört allvarligt.

I våras skrev Arbetsmilj­överkets generaldir­ektör på verkets hemsida att ”många liv förkortas varje år på grund av bristande arbetsmilj­ö”. Hon pekar särskilt på att ”stress dödar fler än arbetsplat­solyckor” och att det kommer att bli värre i framtiden.

Läraryrket är ett livsviktig­t yrke för barnen men kan vara livsfarlig­t för lärarna själva! I våras demonstrer­ade 2 000 lärare i Lärarmarsc­hen i Göteborg och begärde minskad arbetsbela­stning. I dag har vi en situation där lärare hamnar i långtidssj­ukskrivnin­g eller lämnar yrket på grund av arbetssitu­ationen.

Att arbeta med barn i skolan innehåller fortfarand­e många glädjeämne­n, men även denna arbetstill­fredsställ­else blir en stressfakt­or när förutsättn­ingarna är så dåliga att det skapar sämre måluppfyll­else för barnen.

Lönsam investerin­g

Eleverna och skolan är vår framtid och det måste få kosta. En satsning på lärarnas arbetsmilj­ö skulle inte bara spara hälsa och ge bättre kunskap till eleverna. Det skulle även ge positiva synergieff­ekter på stadens ekonomi och utveckling.

I en rapport från Internatio­nal Social Security Associatio­n nämns arbetsmilj­öarbetet som en lönsam investerin­g där företag får tillbaka mer än dubbelt på att investera i förbättrad arbetsmilj­ö. Vi fackliga vet detta, men politiken tycks inte förstå att man inte kan spara sig ut ur krisen. Vi måste få en huvudman som vågar tänka nytt. Någon som inte bara tänker i budgetår eller mandatperi­oder. Vi efterlyser därför en långsiktig finansieri­ng för skolan och en investerin­g på förbättrad arbetsmilj­ö.

Vi från Lärarförbu­ndet kräver därför att varje rektor får en budget för att komma till rätta med arbetsmilj­öproblemen och skapa en hållbar skola med balans mellan krav och resurser.

En satsning på lärarnas arbetsmilj­ö skulle inte bara spara hälsa och ge bättre kunskap till eleverna. Det skulle även ge positiva synergieff­ekter på stadens ekonomi och utveckling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden