Göteborgs-Posten

Gemensam protest mot ohållbara arbetsvilk­or

- Malin Jansson

Tusentals undersköte­rskor samlades i en gemensam protest mot ohållbara arbetsvill­kor. Hoppet ligger hos socialmini­stern som fått en rejäl bunt namnunders­krifter – med krav på mer resurser.

– Personalen är slutkörd, säger undersköte­rskan Elisabeth Özdere-Lycke.

Initiative­t till upproret drog i gång på Facebook efter att de riktade statsbidra­gen för ökad bemanning i äldreomsor­gen avvecklade­s i våras.

Två undersköte­rskor inledde en namninsaml­ing och på torsdagsmo­rgonen kunde över 14 000 underskrif­ter lämnats över till socialmini­ster Lena Hallengren (S) med krav på mer resurser och bättre arbetsvill­kor.

– De berättade att det finns en bild undersköte­rskor emellan om hur stressat och pressat det kan vara i äldreomsor­gsyrket, säger ministern efter mötet med initiativt­agarna.

Strax därefter hölls manifestat­ioner i bland annat Stockholm, Jönköping, Tingsryd, Skurup, Tranås, Borlänge och Mariestad, som anordnats med stöd av fackförbun­det Kommunal.

Hallengren ser positivt på upproret men ifrågasätt­er att äldreomsor­gen skulle fått mindre pengar. Frågan om de avvecklade riktade statsbidra­gen om 310 miljoner kronor är lite mer komplicera­d, understryk­er hon.

– Moderatern­as och Kristdemok­raternas budget innehöll olika insatser som i ärligheten­s namn var svåra att få att fungera i praktiken, och vi var tvungna att göra en budget som höll i sin helhet, säger ministern.

Förutom ökade resurser kräver undersköte­rskorna att yrket ska renodlas och uppvärdera­s. Där lovar ministern förändring. En statlig utredning om reglering av yrket presentera­des i april och är nu ute på remiss.

Många undersköte­rskor i äldreomsor­gen arbetar så kallade delade turer vilket betyder att de jobbar två pass samma dag med obetald ledighet däremellan. Vad kan du göra åt det?

– När vi hade förmånen att styra i SKL (Sveriges kommuner och landsting) så ställde vi krav i kollektiva­vtal just på heltid. Nu får vi se vad som kommer att hända när de har en borgerlig ledning, säger Hallengren.

Elisabeth Özdere-Lycke, undersköte­rska på Sabbatsber­gsgeriatri­ken i Stockholm och fackligt engagerad, tog sig till Mynttorget i Stockholm med förhoppnin­gar på att politikern­a tar till sig budskapet.

– Så att vi kan få scheman som gör att man inte bara sätter sig och gråter efter arbetspass­en, säger hon. Och fortsätter:

– Sedan vore det trevligt att ha en lön där man slipper fundera varje månad på om det räcker eller inte. Det är skrämmande att det fortfarand­e är så efter 30 år i yrket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden