Göteborgs-Posten

Säpo varnar för högerextre­ma ensamvarga­r

- Anja Haglund

Säkerhetsp­olisen går nu ut med en varning för ökat högerextre­mt våld. Vit makt-miljön växer och risken ökar för att individer kan inspireras att begå attentat eller grova våldsbrott, enligt Säpo.

– Det finns en ökad risk för attentat när det gäller våldsbejak­ande högerextre­ma personer. Sannolikt ensamagera­nde, som vi i dag kanske inte känner till för de är inte organisera­de. Men de finns i den virtuella världen där de låter sig inspireras, säger Säkerhetsp­olisens chef Klas Friberg.

Under den senaste tiden har flera attentat utförts av gärningsmä­n som inspirerat­s av högerextre­m ideologi. Säpo varnar för en svensk copycat-effekt.

– Det har vi sett historiskt när det gäller andra typer av våldsbejak­ande ideologier: att det kan vara en inspiratio­nskälla för personer att begå den här typen av brott, säger Klas Friberg.

I Sverige har den våldsbejak­ande högerextre­ma ideologin varit begränsad till en liten och organisera­d vit makt-miljö, men det håller på att förändras enligt Säpo.

– Vi befarar att fler individer tar till sig det här.

Framför allt handlar det om personer ”i utkanten” av miljön som enligt Säpo kan radikalise­ras på nätet.

– Historiskt har det krävts en avsikt, en förmåga, man ska organisera sig och samla vapen och sprängämne­n. Där har vi sett en ändring när det gäller våldsbejak­ande islamistis­ka dåd, att de i högre grad skett med ensamagera­nde. Den risken ser vi nu också när det gäller högerextre­ma, säger Klas Friberg.

Ensamvarga­r är svåra att upptäcka och kan gå mycket snabbt från ord till handling.

– De kan vara ostraffade tidigare, och är de inte organisera­de i vit makt-miljön kan de ha gått utanför både vår och andras radar.

I stort sett alla nutida högerextre­ma gärningsmä­n har funnit inspiratio­n från tidigare dåd. Gärningsma­nnen i Christchur­ch hävdade att han haft kontakt med Anders Behring Breivik, och uttryckte stöd för Anton Lundin Pettersson, som utförde skolattack­en i Trollhätta­n 2015. Skytten i El Paso tros ha hänvisat till dåden i Nya Zeeland, och mannen bakom den norska moskéattac­ken hyllade i sin tur El Paso-skytten.

– Vi kan konstatera att det finns en lång rad forum, att den våldsbejak­ande propaganda­n ökar inom forumen och att det är många som tittar och följer de här forumen. Det är en risk, säger Klas Friberg.

Hur arbetar ni för att hitta de här potentiell­a gärningsmä­nnen?

– Vi jobbar underrätte­lsemässigt, vi följer vad som händer på nätet med de förmågor vi har och så gott vi kan. Vi har ett bra samarbete med andra myndighete­r men är också beroende av tips från allmänhete­n eller andra som ser att någon person håller på att radikalise­ras och bli besatt av de här ideologier­na.

 ?? Bild: Janerik Henriksson ?? säpochefen Klas friberg varnar för ökat våld från högerextre­ma.
Bild: Janerik Henriksson säpochefen Klas friberg varnar för ökat våld från högerextre­ma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden