Göteborgs-Posten

Jaktbrott utreds sedan björn bet jägare i huvudet

-

En jägare i Rättvik blev biten i huvudet av en björn under premiärjak­ten. Händelsen utreds som jaktbrott.

Det blev en dramatisk start på björnjakte­n i Dalarna. En jägare i Rättviks kommun bets i huvudet och i överkroppe­n innan björnen sköts av de andra i jaktlaget.

– Enligt de uppgifter jag fått så var mannen allvarligt skadad men det var inte livshotand­e. Han fördes med ambulans till sjukhus, säger Christina Hallin, presstales­person vid polisen.

Polisen fick informatio­n om händelsen tidigt i går morse. Lite senare samma dag anmälde ett annat jaktlag självmant att en fredad hona med unge skjutits. De två händelsern­a utreds nu som jaktbrott.

– Båda förundersö­kningarna handlar om misstankar om att man brutit mot väsentliga bestämmels­er i licensjakt­sbesluten, säger Åse Schoultz, miljöåklag­are som har ärendena på sitt bord.

Schoultz vill inte gå in på detaljer kring varför händelsen som föregick björnattac­ken misstänks vara ett jaktbrott, men säger att flera personer från de två olika jaktlagen kommer att bli skäligen misstänkta för brotten.

De tre skjutna björnarna har tagits i beslag och ska transporte­ras till statens veterinärm­edicinska anstalt. Där ska de genomgå en slags obduktion för att reda ut hur de dött och vad som hänt.

– Man kommer att undersöka skottvinkl­ar och så vidare, säger Schoultz.

Även i Dorotea i Västerbott­ens län misstänker polisen ett grovt jaktbrott sedan en björn skjutits, enligt polisen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden