Göteborgs-Posten

Orädda berguven lockar besökare till Vasastan

- Ulrika Karlsson ulrika.karlsson@gp.se Stefan Bjarnefors stefan.bjarnefors@gp.se

Berguven har lämnat balkongen i Vasastan och har setts på lägre nivå. Den verkar väldigt orädd för folk, men det kan finnas en tråkig anledning till det. Att den inte mår bra.

Berguven som upptäcktes på en balkong i Vasastan i tisdags har blivit lite av en attraktion. Anna Ekstedt och hennes son fick syn på fågeln när de skulle gå till bilen under torsdagsmo­rgonen. Då satt den där på en vägskylt med namnet Storgatan.

– När min son såg den blev han lite besviken då han hört att den var världens största uggla, han trodde nog att den skulle vara stor som ett hus, säger Anna Ekstedt och skrattar.

Men de var inte ensamma om att vilja se Vasastans nya kändis, det var fullt med folk som tittade på den och fotografer­ade den.

– Den verkar inte alls vara rädd för alla människor, det var ju i alla fall runt tio stycken, säger Anna Ekstedt.

Niklas Aronsson, redaktör för tidningen Vår Fågelvärld, har full koll på berguven i Vasastan och börjar bli orolig för den.

– Nu är den inne på tredje dagen i området, så det är nog något knas med den, de brukar inte vara så orädda som den här verkar vara. Den kan ha fått i sig råttgift, eller flugit i en ruta. Eller vara sjuk.

Han berättar att Djurambula­nsen varit på plats för att fånga i den, utan att lyckas. Vilket Camilla Larsson på Djurambula­nsen bekräftar.

– Vår chaufför försökte fånga in den, men den flög då iväg, men de kommer att försöka fler gånger.

Ska folk mata den?

– Nej det tycker jag inte man ska göra, utan låta proffs sköta det, de äter dessutom bara levande byten, säger Niklas Aronsson.

Hans förhoppnin­g är att den kan fångas in och tas om hand, så att man kan se vad som är fel med den.

En av många nyfikna som kommit för att beskåda berguven är fågelskåda­ren Bengt Hallberg.

– Jag har bara åkt från Kållered, men jag hörde att en skådare från Skåne var på väg hit. När vi ser något speciellt lägger vi till det så att det plingar till i telefonen.

Han tycker att det är speciellt att se en berguv så öppet och på så nära håll.

– Ofta brukar den bli mobbad av kråkor och trutar och sådant så fort den sätter sig. Att den är så orädd för människor är också lite ovanligt. Man kunde gå under gatskylten när den satt på tre meters höjd. Några tjejer tog till och med en selfie mot den. Det har jag aldrig varit med om med en berguv förut.

 ?? Bild: Anna Ekstedt ?? Vasastans nya kändis lockar besökare.
Bild: Anna Ekstedt Vasastans nya kändis lockar besökare.
 ?? Bild: Anders Ylander ?? Bengt Hallberg är en av åskådarna.
Bild: Anders Ylander Bengt Hallberg är en av åskådarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden