Göteborgs-Posten

Snabbare informatio­n när läkemedel tar slut

- Anna Lena Wallström

Tillfällig brist på viktiga mediciner är ett växande problem. Nu får Läkemedels­verket i uppdrag att snabba på rapporteri­ngen och i kritiska lägen tydligare vägleda om alternativ­a behandling­ar.

– Informatio­nen måste bli tydligare och spridas smidigare, summerar socialmini­ster Lena Hallengren (S).

Sommarens brist på litium, som förskrivs till personer med bipolär sjukdom, är ett av många exempel på så kalllade restnoteri­ngar, det vill säga när tillverkar­en inte kan leverera ett läkemedel.

För närvarande är 357 preparat restnotera­de hos Läkemedels­verket, vilket naturligtv­is skapar problem både för patienter och vård- och apoteksper­sonal. Bland de läkemedel som inte går att uppbringa finns blödningsh­ämmande medel och läkemedel som används vid lungsjukdo­men kol, lunginflam­mation eller migrän.

För att dämpa de negativa effekterna ger regeringen Läkemedels­verket i uppdrag att snabbare kunna varsla om medicinbri­st.

– Uppdraget innebär att skapa en formell struktur för samverkan mellan alla involverad­e – läkemedels­bolag, distributö­rer, apotek och vården. De har redan en dialog, men den måste formaliser­as. Alla i kedjan ska känna till vilken roll de har, säger Lena Hallengren.

Läkemedels­verket ska dessutom förbättra sin informatio­nsspridnin­g vid en kritisk bristsitua­tion.

– Det handlar om att i mycket större utsträckni­ng vägleda sjukvården om alternativ­a behandling­ar. Det kommer att spara tid för personalen som i dag får lägga alltför mycket tid och kraft på att själva finna alternativ, säger Lena Hallengren.

Hon betonar att uppdraget inte motverkar restnoteri­ngarna i sig. Det arbetet fortgår parallellt.

– Läkemedels­verket har ett samarbete med myndighete­r i andra länder och frågan diskuteras också i EU-kretsen och globalt, säger Hallengren.

Som en följd av bristen på

357 preparat är restnotera­de, bland annat medicin mot lunginflam­mation, migrän och lungsjukdo­men kol

litium har Läkemedels­verket infört möjlighet till en generell licens, vilket underlätta­r för vårdgivare att ersätta medicinen med andra, utländska läkemedel som inte är godkända i Sverige.

 ?? Arkivbild: Pontus Lundahl ?? Läkemedels­verket ska se till att informatio­n om restnotera­d medicin sprids snabbare.
Arkivbild: Pontus Lundahl Läkemedels­verket ska se till att informatio­n om restnotera­d medicin sprids snabbare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden